Geen foto

Oudste dierenfossiel ooit gevonden in Namibië

Trilobiet fossiel van ca. 500 miljoen jaar oudBij opgravingen in Namibië hebben onderzoekers het oudste dierenfossiel ooit gevonden. De versteende resten behoren toe aan de sponssoort ‘Otavia antiqua’ en zijn mogelijk ruim 760 miljoen jaar oud. Dat is minstens 150 miljoen jaar ouder dan het tot nu toe oudst bekende dierenfossiel.

De resten werden voor het eerst aangetroffen op stenen in het Etosha National Park, in het noorden van Namibië. Sommige fossielen waren niet langer dan een derde van een millimeter, ongeveer de grootte van een zandkorrel. De overblijfselen waren hol van binnen en hadden ook verscheidene gaten aan de buitenkant.

Na uitgebreid onderzoek bleek het te gaan om fossielen van de sponssoort ‘Otavia antiqua’. Dit dier leefde waarschijnlijk in de vroege oceanen, waar het zich voedde op bacteriën en algen. Omdat de Otavia geen mond of darmen had, zoog het dier via de gaten in zijn huid water naar binnen, waarna de voedzame bestanddelen daar gefilterd  en verteerd werden.

Sneeuwbalaarde

De gevonden fossielen van de Otavia bleken allemaal tussen de 550 en 760 miljoen jaar oud te zijn. Hiermee is de spons de tot nu toe oudst bekende diersoort op aarde. Daarnaast blijkt hieruit dat het minuscule diertje ook nog eens over een uiterst goed ontwikkeld aanpassingsvermogen beschikte. Volgens de datering overleefde het dier namelijk in de periode van de Sneeuwbalaarde, ruim 650 miljoen jaar geleden, toen de hele wereld bedekt was met een dikke laag ijs.

Tot slot is de Otavia antiqua mogelijk ook de voorouder van de moderne mens. “Als je terugkijkt in onze familieboom naar wat men noemt de stamgroep, de voorouder van alle dieren, dan kan dit inderdaad wel eens onze groot-groot-groot-groot-groot-groot-grootmoeder zijn”, aldus Tony Prave, geoloog aan de St. Andrews Universiteit in Schotland.

Bron: Global Post

Meer lezen
Tijdvakken
Landen