Oudste bloedcellen aangetroffen in wond Ötzi
Een team van Italiaanse en Duitse wetenschappers heeft met behulp van nanotechnologie rode bloedcellen weten te vinden in de wonden van Ötzi. Met deze vondst beschikt het team nu over de oudste bloedsporen ooit.
Wetenschappers voeren al jaren onderzoek uit op de ruim 5.000 jaar oude ijsmummie Ötzi. Zo hebben ze kunnen aantonen wat hij vlak voor zijn dood had gegeten, is zijn DNA inmiddels herleid en zijn de omstandigheden rondom zijn dood ook vastgesteld.
“Tot nu toe was het onbekend hoe lang bloed kon blijven bestaan, laat staan hoe bloed uit de kopersteentijd eruit zag,” aldus onderzoeker Albert Zink. Het team heeft met behulp van een speciale microscoop het weefsel in de wond van Ötzi onderzocht. Deze wond liep hij op doordat hij door een pijl werd geraakt. De microscoop scant het fijne weefsel laag voor laag, waardoor een driedimensionaal beeld wordt opgebouwd.
In dit beeld verschenen de gevonden rode bloedcellen. Deze zien er precies hetzelfde uit als hedendaagse bloedcellen. Om zeker te weten dat het om bloedcellen ging, werd een tweede test uitgevoerd waarbij de moleculen van de bloedcellen werden onderzocht. Ook daaruit bleek dat het rode bloedcellen betrof.
Tijdens de zoektocht naar de bloedcellen vonden de wetenschappers ook het eiwit fibrine. Dit eiwit zorgt ervoor dat bloed stolt. “Omdat fibrine alleen voorkomt in nieuwe wonden, kan de theorie dat Ötzi na geraakt te zijn door de pijl nog een aantal dagen in leven bleef, worden verworpen,” aldus Zink.
Bron: Eurac Research