Oude Egyptenaren waren vegetarisch
De oude Egyptenaren waren hoofdzakelijk vegetariër, al waren hun precieze eetgewoonten lange tijd onbekend. Een Frans onderzoeksteam heeft recentelijk door middel van het bestuderen van koolstofatomen in mummies onderzocht wat het eetpatroon van Egyptenaren was tussen 3500 v. Chr. en 600 n.Chr.
Mummies uit Nijlregio
Het Franse onderzoeksteam onderzocht 45 mummies die sinds de negentiende eeuw in twee musea in de Franse stad Lyon liggen. De mummies waren afkomstig uit verschillende perioden, waardoor de onderzoekers uitspraken konden doen over een groot tijdbestek. Alle mummies zijn afkomstig uit de Nijlregio in Egypte.
Onderzoeksmethode
Planten nemen koolstofatomen in zich op tijdens fotosynthese. Deze koolstofatomen zijn opgedeeld in verschillende soorten atomen afkomstig van verschillende plantsoorten. Wanneer dieren en mensen planten eten worden deze koolstofatomen in verschillende delen van het lichaam opgeslagen. De onderzoekers onderzochten niet alleen het haar, collageen en proteïnen, maar ook de beenderen en tanden van de mummies waarin de koolstofatomen worden opgeslagen.
Resultaten onderzoek eetpatroon
Verrassend is dat er nauwelijks verandering in het eetpatroon van de Egyptenaren is geweest in de onderzochte periode. In haren worden meer dierlijke proteïnen opgeslagen. Uit het onderzoek van de haren van de mummies bleek dat de oude Egyptenaren hoofdzakelijk een vegetarisch dieet hadden. Omdat de onderzochte mummies allen afkomstig waren uit het Nijl-gebied, ging men er vanuit dat zij grotendeels van de visvangst leefden. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt echter dat de visinname minimaal was.
Bronnen