Geen foto

Oud Griekse gedecoreerde helm ontdekt in Israël

In de baai van Haifa in Israël is een Oud Griekse helm gevonden.In de baai van Haifa in Israël is een bronzen helm uit de Griekse oudheid gevonden. Een afbeelding van een gouden blad met slangen, leeuwen en een pauwenveer decoreert de helm. Onderzoekers hebben geen idee hoe de helm in de baai terecht is gekomen.

De helm werd bij toeval in 2007 gevonden tijdens baggerwerkzaamheden in de haven. Sindsdien is de helm onderzocht door archeologen. De hoofddeksel lijkt sterk op één die in de jaren ’50 is gevonden nabij het Italiaanse eiland Giglio, ca. 2.300 kilometer verderop. Beide helmen worden gedateerd op 2.600 jaar oud.

“Door de vergulding en ornamenten is dit een van de rijkst versierde harnasonderdelen uit de periode van de Oude Grieken,” aldus Jacob Sharvit, directeur van de afdeling van marinearcheologie bij de Israel Antiquities Authority. Hij schrijft dat weinig Griekse soldaten een dergelijke helm hadden kunnen betalen, wat leidt tot de conclusie dat de vondst toebehoorde aan een rijke soldaat. Waar de soldaat vandaan kwam, is echter onbekend.

Omdat er omtrent 600 voor Christus geen Griekse koloniën in Israel waren, denken archeologen dat de soldaat een leider van een groep Griekse huurlingen was. Hij zou gestuurd zijn door de Egyptische farao Necho II, die indertijd veel militaire campagnes uitvoerde in Israël.

Een mogelijke verklaring van hoe de helm op de bodem van de baai terecht is gekomen, is dat iemand de hoofddeksel per ongeluk heeft laten vallen tijdens een vaartocht. Ook is het mogelijk dat het schip waarop de soldaat zich bevond is gezonken, wat zou betekenen dat er een scheepswrak nabij de locatie van de vondst ligt. De archeologen zijn dan ook van plan terug te keren naar de vondstlocatie voor nader onderzoek.

De helm ligt momenteel tentoongesteld in het National Maritime Museum in Haifa.

Bron: Live Science

Meer lezen