Oproep tot tentoonstellen donjon van Leeuwen
De Historische Vereniging Leeuwen wil dat de historische resten van een middeleeuwse donjon terugkeren in het straatbeeld van Boven-Leeuwen. De fundamenten van de toren, die ontdekt werden in 2009, liggen op een locatie waar binnenkort de nieuwbouwwijk Leeuwenborgh gerealiseerd zal worden.
Donjons waren middeleeuwse woontorens bestaande uit drie tot vijf verdiepingen. De naam donjon is afkomstig van het Gallo-Romaanse woord ‘dominionem’, ofwel ‘huis van de Heer’. De meeste torens ontstonden als zelfstandige woonhuizen voor de aristocratie en werden voorzien van hun eigen verdedigingswerken. Vaak ontstond er later een nederzetting rondom de donjon, en werd het geheel vervolgens opgenomen in een ommuurde vestiging.
De vondst in Leeuwen betreft de restanten van een toren uit de twaalfde of dertiende eeuw, die omringd werd door een gracht. Archeologen omschrijven de donjon, die vermoedelijk is gebouwd van geïmporteerd Duits natuursteen, als een bijzondere en zeldzame vondst. De woontoren was waarschijnlijk in het bezit van een adellijke familie, en mogelijk betreft het hier sporen van het ‘Huis Leeuwenbergh’.
De donjon van Leeuwen werd al ontdekt in 2009, maar de gemeente West Maas en Waal besloot daar toen geen ruchtbaarheid aan te geven. De Historische Vereniging Leeuwen, die het archeologische rapport van de vondst onlangs per toeval ontdekte, hoopt nu dat de gemeente de resten alsnog tentoon zal stellen door de contouren van de toren terug te laten keren in de nieuwbouwwijk.
Bron: De Gelderlander