Een van de kanonnen wordt opgetakeld uit de Savannah River

Een van de kanonnen wordt opgetakeld uit de Savannah River

Michael Jordan, USACE

Opmerkelijk: 12 kanonnen uit Amerikaanse Revolutie opgetakeld uit rivier in South Carolina

Amerikaanse archeologen hebben twaalf kanonnen uit de tijd van de Amerikaanse Revolutie (1775-1783) opgetakeld uit de Savannah River in de staat South Carolina, waarschijnlijk afkomstig van schepen uit die tijd. De vondst roept vragen op over de schepen waarmee ze werden vervoerd, en hoe ze in het water zijn beland.

De vondst

De eeuwenoude kanonnen werden gevonden op de bodem van de Savannah River, die door de staat South Carolina stroomt. Het Geniekorps van het Amerikaanse leger (USACE) was daar bezig met het verdiepen van het kanaal, en stuitte tijdens deze werkzaamheden op de kanonnen. Volgens archeologen dateren de stukken uit het midden van de achttiende eeuw, net voor het begin van de Amerikaanse Revolutie. Dit doet de wetenschappers dan ook vermoeden dat ze afkomstig zijn van Britse schepen uit deze periode. Door het gebruik van sonar (een techniek om door middel van geluid voorwerpen onder water te detecteren) werden bovendien ankers en staafschoten gevonden, munitie die veelvuldig werd gebruikt tijdens de Amerikaanse Revolutie.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Amerikaanse Revolutie

Tijdens de Amerikaanse Revolutie (ook wel de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog genoemd) vochten de kolonisten uit de Britse koloniën in Noord-Amerika tegen de troepen van Britse machthebbers. De directe aanleiding waren hoge belastingen die door Engeland werden ingevoerd zonder overleg met de Amerikaanse kolonisten. Zij wilden hier inspraak in hebben, onder het bekende motto: “no taxation without representation”. Het conflict liep steeds hoger op, waardoor de Amerikaanse koloniën uiteindelijk in 1775 in opstand kwamen. Dit resulteerde in een oorlog die acht jaar zou duren. Hoewel de Britten in eerste instantie aan de winnende hand waren, keerde de oorlog zich na 1781 (tijdens de Slag bij Yorktown) definitief in het voordeel van de Amerikanen. Dit resulteerde in de onafhankelijkheid van de voormalige koloniën en de stichting van de Verenigde Staten.

Tegen het eind van de Revolutie wisten de kolonisten een bondgenootschap te sluiten met Frankrijk. Zij ondersteunden de Amerikanen met name vanuit zee, onder andere bij het Beleg van Savannah (1779). Bij dit gevecht probeerden de Amerikanen en Fransen de stad – die een jaar eerder door de Britten was bezet – te heroveren. Dit was waarschijnlijk ook de reden dat de Britse schepen in de Savannah River werden gezonken: zo blokkeerden ze het kanaal. Deze aanpak was succesvol, want Savannah bleef bijna de hele oorlog in Britse handen.

Een van de kanonnen in een beschermde bak

Een van de kanonnen in een beschermde bak

Michael Jordan, USACE

 

Rijke archeologische vindplaats

Het is niet de eerste keer dat in deze rivier een bijzondere archeologische vondst wordt gedaan: de rivierbodem is bezaaid met allerlei artefacten, zoals Inheems Amerikaans aardewerk en puin van een pantserschip (ook wel Ironclad genoemd) uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Bovendien werden vorig jaar al drie soortgelijke kanonnen gevonden in de rivier, wat het totaal nu brengt op vijftien. “Het is niet te zeggen wat er allemaal nog meer ligt”, aldus USACE archeologe-Andrea Farmer. “Zoveel van de rivier is nog onbekend”.

Verder onderzoek

Er wordt nog steeds actief onderzoek gedaan naar de ontdekte kanonnen en andere militaire artefacten, die nu worden bewaard in beschermde bakken. Door het sediment van de kanonnen te verwijderen, hopen archeologen meer informatie te vinden over waar en wanneer deze geschutstukken zijn vervaardigd. Het doel is om de stukken te conserveren en uiteindelijk tentoon te stellen in het Savannah History Museum.

Bron: CNN


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


 

Meer lezen
Tijdvakken