Opgravingen van Griekse nederzetting onthullen onverwacht grote stad

Al 200 jaar waren de ruïnes van Vlochos in Thessalië bekend, maar nu blijkt het kleine dorp een belangrijke stad te zijn geweest. Na nieuwe opgravingen hebben de onderzoekers weer meer kennis over het gebied en de Griekse bodem.

Radarpulsen

Het vervolgonderzoek werd uitgevoerd door het Zweedse instituut in Athene. De stad was al bekend onder opgravingen, maar de nu gevonden stukken veranderen het beeld compleet. De Zweedse onderzoekers begonnen in september 2016 aan hun onderzoek. Hiervoor pasten zij geen graafwerk toe, maar werkten ze met grondradar. Door de reflectie van de pulsen van de grondradar vonden zij bewijzen van een plein en straten. Ook vonden de onderzoekers oud aardewerk en munten, binnen de stadsmuren. In totaal zal de stad een grondvlak van 40 hectare hebben gehad.

Bloei van de stad

Hoewel er spullen zijn gevonden die dateren uit de periode van 500 voor Christus, lijkt Vlochos vooral een bloei te hebben gehad rond de derde eeuw voor Christus. Hierna is de stad ooit verlaten, waarvoor de reden niet precies helder is. Vermoedelijk heeft dat te maken met de komst van de Romeinen. 

Bronnen:

lifescience.com Opgraving

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org Thessalië

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's