Opgravingen maken verhaal voormalig Kamp Vught voelbaar

Deze week begonnen opgravingen bij het voormalig kamp Vught. Vrijwel direct na het beginnen van de opgravingen werd de eerste vondst al gedaan: een kogelhuls. Deze is waarschijnlijk uit de tijd van Kamp Vught in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). Het Nationaal Monument Kamp Vught hoopt dat er vliegtuigresten en persoonlijke spullen worden gevonden bij de opgravingen. Dat zou de verhalen rondom het kamp Vught tastbaarder maken.

Opgravingen Kamp Vught

Op de plek waar nu opgravingen worden gedaan, lag vroeger een spoorlijn. Daardoor is het goed mogelijk dat er vliegtuigresten worden gevonden omdat geallieerden vliegtuigen veel spoorlijnen en stations bombardeerden. Al eerder werden er opgravingen gedaan bij andere kampen in Nederland zoals Westerbork. Daar werden sigarettenpijpjes, haarkammen en brilmonturen gevonden. Nederland heeft vijf concentratiekampen gekend in de tweede Wereldoorlog: Ommen, Amersfoort, Schoorl, Vught en Westerbork. Die laatste twee kampen hebben de meeste gevangen in gezeten en zijn ook de meeste slachtoffers gevallen.


Kamp Vught

Concentratiekamp Vught heette officieel Konzentrationslager-KL Herzogenbosch en werd op 13 januari 1943 opgericht. Het kamp was nog niet af toen de eerste gevangenen kwamen en zij moesten helpen met de bouw. Het kamp was verdeeld in twee delen; een voor de joden die door getransporteerd werden (Juden Durchgangslager) en een veiligheidskamp. De Joden werden na Vught of naar Westerbork of naar vernietigingskampen zoals Auschwitz-Birkenau of Sobibor gebracht. Het veiligheidskamp was voor de Nederlandse en Belgische politieke gevangenen. Zij kregen vaak weinig te eten en werden mishandeld. De gevangenen moesten zes en een halve dag in de week werken. Ze werden vaak door Philips ingehuurd omdat ze goedkoop waren. Bij Philips hadden de gevangenen het vaak goed omdat ze te eten kregen en niet op transport werden gezet. Uiteindelijk hebben 32.000 mensen vastgezeten in kamp Vught.


Tastbare verhalen

De onderzoekers hopen met de vondsten het verhaal van Kamp Vught beter en levendiger te kunnen vertellen. Ze verwijzen naar opgravingen bij andere concentratiekampen, waarvan de vondsten worden gebruikt in musea. Die vondsten maken veel reacties en emoties bij mensen los. Dat hopen ze in Vught ook te kunnen doen, zodat de slachtoffers niet worden vergeten. Overigens wordt er bij het crematorium in Kamp Vught dit keer niet gegraven. De kans is groot dat daar nog veel stoffelijke overschotten liggen. De onderzoekers willen deze resten met rust laten. De vondsten van de opgravingen worden tentoongesteld bij de expositie ‘Opgegraven Strijd’ in het Noordbrabants Museum. Later worden ze opgenomen in de collectie van Kamp Vught.



Bronnen:


Omroepbrabant.nl: Opgravingen Vught
Historiek.net: concentratiekampen Nederland
nmkampvught: historische informatie

Afbeelding:

Wikipedia.org: Kamp Vught

Meer lezen