Opgraving grootste dinosaurus voltooid
Wetenschappers hebben een 77 miljoen jaar oud skelet in Argentinië opgegraven van één der grootste wezens ooit. De titanosaurus had een lengte van 26 meter en woog zwaarder dan een Boeing 747, namelijk zo’n 59 ton. In 2005 werd het skelet ontdekt en is sindsdien zorgvuldig opgegraven en geanalyseerd. Deze ‘nieuwe’ soort dinosaurus heeft de naam Dreadnoughtus schrani.
Goed geconserveerd
Toen de eerste ontdekking in 2005 werd gedaan, had men nooit verwacht dat meer dan de helft van het skelet goed geconserveerd was. Er is zelfs op de botten te zien is waar de spieren waren verbonden. Op deze manier krijgen de wetenschappers meer inzicht in hoe deze plantenetende dinosauriër zich heeft voortbewogen.
Andere reuzendinosauriërs
Dat deze Dreadnoughtus zelfs voor zijn tijd uitzonderlijk in lengte en breedte was, laat de omvang van andere reuzendinosauriërs uit zijn tijd zien. Zo was daar de Elaltitan lilloi, voor de ontdekking van deze nieuwe soort de zwaarste dinousauriër, hij woog 43 ton. Andere reuzendino’s wogen nog minder, de Diplodocus en de Brachiosaurus bijvoorbeeld, wogen respectievelijk 15 en 34 ton.
Dreadnoughtus-robot
Veel vragen leven er nog rond de vondst van dit skelet. Want wat was dit precies voor soort dinosauriër? Kon hij knielen? Hoeveel calorieën voedsel had hij per dag nodig? Had deze soort seks? Hoe reguleerde hij zijn lichaamstemperatuur? Door verschillende experimenten hopen wetenschappers een antwoord te vinden op deze vragen. Binnenkort zal er zelfs een Dreadnoughtus-robot worden geprint met een 3D-printer. Zo hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in hoe dit grootste landdier ooit zich voortbewoog.