Opgraving aan de oudste straat van Enkhuizen

In Enkhuizen is tijdens onderzoek een haardplaats teruggevonden uit het eind van de dertiende eeuw. De opgraving vond plaats in verband met nieuwbouw. De aangetroffen bakstenen die samen de haardplaats vormen, zijn maar liefst 28 cm lang, ook wel kloostermoppen genoemd. Het zijn de vroegste bakstenen die je kunt vinden.

Middeleeuwse haardplaats

De teruggevonden haardplaats werd in de Middeleeuwen gebruikt om het haardvuur te stoken als verwarming en om boven te koken. Tevens zijn er kleivloeren aangetroffen van het huis dat daar in de dertiende eeuw moet hebben gestaan. Daarnaast zijn op die plaats scherven van aardewerken potten en steengoedkannen gevonden en fragmenten van een maalsteen waar graan mee werd gemalen.

Oudste straat

De bovenste laag grond werd weggehaald in verband met vervuiling door koper, lood en zink. Daarna was het de beurt aan de medewerkers van de archeologische dienst West-Friesland. ’Het is voor het eerst dat een archeologische waarneming op een perceel direct aan de Westerstraat is uitgevoerd,’ vertelt Christiaan Schrickx, archeoloog van deze dienst. De Westerstraat is de oudste straat van Enkhuizen. Archeologen hebben sporen aangetroffen van een huis uit de 1275-1350. ‘Archeologisch gezien is dit belangrijk, want we weten nog niet zoveel over middeleeuws Enkhuizen,’ aldus Schrickx.


www.noordhollandsdagblad.nl/

Meer lezen
Tijdvakken