Geen foto

Opgegraven tombe mogelijk van vrouw Alexander de Grote

De tombe van de vrouw en zoon van Alexander de Grote is mogelijk gevonden. Archeologen hebben in de antieke stad Amphipolis nabij Serres een tombe blootgelegd. Ze vermoeden dat de tombe toebehoort aan Roxane en Alexander IV, de vrouw en zoon van Alexander de Grote (356 - 323 voor Christus).

De tombe is gevonden op een terrein van ruim vijfhonderd meter in diameter, nabij het stedelijke gebied van hedendaags Amphipolis. Volgens Katerina Peristeri, projectleider van de opgraving, is de suggestie dat dit de tombe van de vrouw en zoon van koning Alexander slechts een vermoeden.

“Deze vondst is iets dat we nog nooit hebben gezien in Griekenland,” aldus Peristeri. “Enige associaties met historische figuren of vermoedens kunnen we echter nog niet maken vanwege het ontbreken van bewijs en financiën, waardoor we in ieder geval voor geruime tijd niet verder kunnen gaan met de opgravingen.”

Legende

De reden dat men vermoedt dat de tombe toebehoort aan de vrouw en zoon is vanwege de legende dat ze werden verbannen naar Macedonië toen Alexander stierf. De twaalfjarige en zijn moeder zouden daar vervolgens vermoord zijn. Volgens de legende zijn ze begraven in Amphipolis, maar daar is tot nog toe geen bewijs voor gevonden.

Het is voor het eerst dat er opgravingen in het gebied plaatsvinden. Deze zijn echter van start gegaan met weinig financiële middelen, waardoor de site nog lang niet geheel opgegraven is. Conclusies over de tombe kunnen derhalve niet gemaakt worden.

Bron: Greek Reporter

Meer lezen
Tijdvakken
Landen