Op zoek naar het amfitheater in Nijmegen
Rond de jaartelling lag op de plek van Nijmegen de Romeinse stad Ulpia Noviomagus. Nijmegen is daarmee volgens velen de oudste stad van Nederland. Had Romeins Nijmegen een amfitheater, en zo ja waar?
Amfitheater van Nijmegen
De gemeente Nijmegen nodigde bezoekers van de stad uit om op 1 mei 2017, Romeinendag, mee te helpen met de zoektocht naar het amfitheater dat Nijmegen gehad zou hebben. Ze mochten meekijken op meterslange kaarten waar alle al opgegraven Romeinse gebouwen op staan. Of de zoektocht bruikbare ideeën heeft opgeleverd is nog niet bekend.
Romeinenweek
De gemeente Nijmegen wil mensen in contact brengen met restanten uit de Romeinse tijd. De Romeinendag is een van de manieren om bezoekers mee terug te nemen naar deze tijd.
De Romeinendag maakt onderdeel uit van de landelijke Romeinenweek die nog tot en met 7 mei duurt. Tijdens deze week zijn er in het hele land iedere dag tientallen activiteiten te bezoeken voor jong en oud rond de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland met als thema 100% Romeins?
Ulpia Noviomagus
Tijdens het Romeinse Rijk was Nijmegen onderdeel van de Limes, de grens tussen het Romeinse Rijk en de verschillende zogenaamde Germaanse gebieden. In Nijmegen was van hat jaar 71 tot 104 na Christus het 10e legioen van de Romeinen gelegerd. Er is tijdens het Romeinse bewind een groot fort (castra) gebouwd op een heuvel aan de Waal, een paar onderdelen zijn daar nog van over. Er worden ook nog regelmatig opgravingen gedaan waarbij Romeinse spullen worden gevonden. Langs de Waal waar nu het Waterkwartier ligt, ontstond een nieuwe nederzetting, die van de Romeinse keizer Trajanus tussen 98 n.Chr. en 102n.Chr. onder de naam Ulpia Noviomagus Batavorum stadsrechten kreeg.