Geen foto

Oorsprong stenen van Stonehenge ontdekt

Afbeelding van het Prehistorische monument StonehengeGeologen hebben na een studie van negen maanden ontdekt waar de stenen van het Stonehenge monument vandaan kwamen. De mineraalwaarden van het gesteente blijken identiek met een rotspartij op ruim 220 kilometer afstand in de Welshe regio Pont-Saeson. 

Stonehenge werd vermoedelijk opgericht in de periode tussen 3.000 en 1.600 voor Christus. Over de bouw van het monument  bestaan geen geschreven bronnen en ook over de mogelijk religieuze functie is vrijwel niets bekend. Het enige wat onderzoekers tot nu toe vast hebben kunnen stellen is dat de stenencirkel opgebouwd is uit het stollingsgesteente ryoliet. Op basis van die informatie bestond al geruime tijd het vermoeden dat het gesteente afkomstig was van het Preseli plateau te  Wales, maar de precieze locatie was tot op heden niet bekend. 

Petrografie

Door gebruik te maken van petrografie, een geologische onderzoeksmethode waarbij de mineraalwaarden en textuur van verschillende stenen wordt vergeleken, heeft dr. Richard Bevins van het National Museum Wales nu echter wel de oorsprong van het gesteente kunnen vaststellen. Samen met zijn collega, dr. Rob Ixer van de universiteit van Leicester, was hij ruim negen maanden bezig met het onderzoek op het Preseli plateau. Uiteindelijk bleken veruit de meeste stenen van Stonehenge afkomstig te zijn uit het Rhos-y-felin gebergte in de Welshe regio Pont-Saeson, op ruim 220 kilometer afstand van Stonehenge in Zuid-Engeland. Van slechts vier stenen is nog niet bekend uit welke regio ze afkomstig zijn.

Transport

“Een onverwachte en opwindende vondst”, zo concludeert Ixer, “de oorsprong van een gesteente zo precies vast kunnen stellen is uiterst opmerkelijk”. De twee geologen hopen dat hun ontdekking ook meer informatie kan verschaffen over de vraag hoe de stenen in Stonehenge terecht zijn gekomen.  In de loop der jaren zijn er al aardig wat oplossingen bedacht, maar er bestaat nog geen wetenschappelijke consensus.

Sommige geologen stellen dat de stenen verplaatst werden tijdens de ijstijd, maar de afwezigheid van soortgelijke stenen in de omgeving van Stongehenge lijkt dit tegen te spreken. Er bestaat ook een theorie die stelt dat de prehistorische mens het gesteente met houten vlotten over de rivier verplaatst had. Een poging van het Lottery Heritage Fund in 2000 om de reis te reconstrueren mislukte echter toen het houten vlot opbrak en de steen zonk.  “Het is daarom nu belangrijk dat het onderzoek door blijft gaan”, zo stelt Ixer.

Bron: BBC

Meer lezen
Tijdvakken