Vuistbijl

Onderzoek naar Neanderthalergereedschap in Assen

VuistbijlArcheologen hebben in Assen de afgelopen drie jaar een groot aantal fragmenten van Neanderthalergereedschap aangetroffen. Daaronder bevinden zich opvallend veel vuistbijlen, wat de vindplaats uniek maakt in Noord-Europa.

Dertig vuistbijlen

De Neanderthaler-vindplaats in de buurt van Assen leverde inmiddels zo’n 430 bewerkte stenen op. Hieronder bevinden zich zo’n dertig vuistbijlen, wat een mijlpaal is in het wetenschappelijk onderzoek naar Neanderthalers. Een deel van de stenen werktuigen is zelfs ter plekke door Neanderthalers bewerkt.

Geheim rapport

In 2007 startte het onderzoek naar het Neanderthalerkamp en tot nog toe zijn de vindplaatsen en waarden van de vondsten geheim. Hiermee hopen archeologen de vindplaats te beschermen tegen schatgravers. Niet lang geleden werd het rapport van het onderzoek overgedragen aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Volgens archeoloog Marcel Niekus tonen de vele bijlen aan dat er in de buurt een jacht- of slachtkamp moet zijn geweest.

De vuistbijlen zijn op afspraak te bezichtigingen in het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis. Het Drents Museum heeft ook plannen de vondsten tentoon te stellen.

Bronnen

www.erfgoedstem.nl

www.dvhn.nl

Afbeelding

Door Vaneiles (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) undefined GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Meer lezen

Tijdvakken

Landen