Reconstructie van de grafkamer in Prittlewell
Museum of London Archaeology
Onderzoek naar Angelsaksische grafkamer is afgerond
In Engeland is in 2003 een Angelsaksische grafkamer opgegraven. Na 16 jaar is het onderzoek eindelijk voltooid en gepubliceerd door archeologen van MOLA, het Museum Of London Archaeology. Zaterdag 11 mei werden de objecten voor het eerst aan het publiek getoond in het Southend Central Museum. Wat zijn de archeologen te weten gekomen over deze grafkamer?
De opgraving
In 2003 zijn archeologen van MOLA begonnen met het opgraven van een stukje land in Prittlewell, Essex. Daar ontdekten zij restanten van een schatkamer met veel waardevolle objecten en restanten van een lichaam. De grafkamer lag niet, zoals gewoonlijk bij elitaire begravingen, in een grafheuvel, maar aan de rand van een ‘gewone’ begraafplaats. Wel veertig experts hebben meegewerkt om voorzichtig de grafkamer bloot te leggen. Op deze wijze kon er zoveel mogelijk informatie worden onttrokken uit de gevonden objecten. De grafkamer bracht veel nieuwe informatie over Angelsaksische tradities aan het licht.
De gevonden objecten
In de grafkamer lagen veel bijzondere objecten die zo’n 1400 jaar oud zijn. Sommige van deze objecten zijn als eerste van hun soort bewaard gebleven en geven dus een uniek inzicht in het vakmanschap, de cultuur maar ook in de handelscontacten van de Angelsaksische elite. Sommige voorwerpen kwamen uit het Middellandse Zeegebied. Onder de gevonden objecten waren onder andere een lier, een geverfde houten doos, een drinkbeker, een gouden gesp, twee kruizen van bladgoud, een Byzantijnse schenkkan en kom, een decoratieve hangende kom en gekleurde glasvazen.
Technieken en expertises
Tijdens de opgraving werkten specialisten mee op het gebied van Angelsaksische kunst en artefacten, oude muziekinstrumenten, houtbewerking, bouwkunde en bodemkunde. Daarnaast zijn er door de archeologen ook meerdere technieken gebruikt zodat er vrijwel niets over het hoofd gezien werd, zoals bodemmicromorfologie, CT-scans, Ramanspectroscopie, rasterelektronenmicroscopie en massaspectrometrie.
De eigenaar van de tombe
In de grafkamer zijn fragmenten van tanden gevonden, het lichaam is voor de rest geheel vergaan. De tanden zijn waarschijnlijk van een Angelsaksische prins of edelman geweest. Experts suggereren dat het mogelijk koning Sabert van Essex geweest is of zijn broer Saxa, maar dit kan niet met zekerheid vastgesteld worden. Wel is het zeker dat hij christelijk was, te zien aan de omliggende objecten. Zijn tanden stellen vast dat de man in ieder geval ouder was dan zes jaar. Hij zou, te zien door de omliggende objecten, ongeveer 1.73m geweest zijn. Dit zou betekenen dat het om een volwassene of adolescent gaat.
De grafkamer
Het meeste hout waarmee de kamer is gebouwd, is door de tijd heen vergaan. Er zijn verkleuringen in de grond overgebleven waardoor de indeling van de kamer duidelijk is geworden. Verder zijn er nog kleine stukjes hout bewaard gebleven die bevestigd waren aan de ijzeren muurhaken. De bouwkundigen hebben berekend dat het 113 dagen en mensen gekost moet hebben om de grafkamer te bouwen. Dit laat zien hoe veel werk en materiaal er werd geïnvesteerd in een tombe van een edelman.
Benieuwd geworden naar deze grafkamer? Neem nu zelf een kijkje in de online interactieve kamer.
Bronnen
- MOLA: Publications
- The Guardian: Britain’s equivalent to Tutankhamun found in Southend-on-Sea
- BBC News: Southend burial site ‘UK’s answer to Tutankhamun’
- Historiën: Angelsaksische vorst van Prittlewell
Afbeelding
- Museum of London Archaeology: Prittlewell Princely Burial Images