Ondergrondse Mithrastempel gevonden in Turkije
Archeologen van het Turkse ministerie van cultuur en toerisme en de universiteit van Dicle hebben bij het Zerzevan kasteel in het zuidoosten van Turkije een ondergrondse Mithrastempel gevonden. Hiermee is dit de enige van zijn soort aan de oostgrens van het Romeinse rijk.
De locatie van de Mithrastempel
Het onderzoeksteam zoekt al sinds 2014 op de plek ten zuiden van de stad Diyarbakir. Hier bevinden zich de ruïnes van het Zerzevan kasteel dat in de Romeinse tijd diende als legerbasis voor Romeinse militairen. Op de locatie werden naast de Mithrastempel ook een kerk, woningen, een opslag, ondergrondse schuilplaatsen, graven, een watertunnel en 54 wateropslagplaatsen ontdekt. De tempel zelf, die zich onder de grond bevindt, is zo’n 35 meter breed en 2,5 meter hoog.
Het Mithraisme
Het Mithraisme, ook wel de mysteries van Mithras genoemd, was een geheimzinnige cultus ten tijde van het Romeinse rijk (1e eeuw na Chr. tot 4e eeuw na Chr.). In deze religie stond de god Mithras centraal, daarnaast had de zon een belangrijke status binnen de cultus. Veel is er over deze geheimzinnige gelovigen niet bekend, maar er zijn wel verschillende zogenoemde Mithrastempels ontdekt. In deze tempels verzamelden de leden (alleen mannen mochten lid worden) van de cultus zich voor feestelijkheden of rituelen. In deze ondergrondse gebedsruimtes stonden veel afbeeldingen van Mithras die een stier doodt. Ook werden er rituele maaltijden gegeten en hadden ingewijden zeven posities binnen de cultus die zij konden bekleden. De hoogste positie binnen de Mithrascultus was de ‘vader’ (pater). De cultus hield ook nauw verband met dieren, zo moesten ingewijden ceremoniële kostuums dragen met de hoofden van dieren daarop.
Bronnen:
Wikipedia.org: Mithrascult
Hurryiyetdailynews.com: Underground Mithras Temple
Rudaw.net: Mithrastemple
Archive.archaeology.org: Bullkiller
Afbeelding:
Wikimedia Commons: Mithrastemple Ostia