Oermens Lucie stierf door val

Een van onze eerste bekende voorouders, Lucy, is gestorven nadat ze uit een boom is gevallen.  Onderzoekers van de universiteit van Texas hebben het skelet van de oermens, die ongeveer 3 miljoen jaar geleden leefde, nauwkeurig geanalyseerd en zijn tot de conclusie gekomen dat de breuken in haar botten bij leven zijn ontstaan. Hun resultaten werden maandag 29 augustus gepubliceerd in het blad Nature.

Eerste onderzoek naar scheurtjes

John Kappelman, professor in de antropologie aan de universiteit van Texas, heeft samen met zijn team 8 jaar lang onderzoek gedaan naar het geraamte. In de tijd zijn 35.000 scans geanalyseerd. Kappelman behandelt het skelet sinds 1980 in zijn colleges, maar dit is de eerste keer dat hij de oorzaak van de scheurtjes nader heeft onderzocht. Het team heeft vastgesteld dat de breuken niet zijn ontstaan door verwering, zoals altijd werd aangenomen, maar door een val van grote hoogte. Dit bevestigt direct een andere aanname: de soort mensachtigen waar Lucy toebehoorde, de ‘Australopithecus afarensis’, klom in bomen.

Alleen levende botten breken op deze manier 

Veel onderzoekers zetten hun vraagtekens bij de conclusies van Kappelman en zijn team. Zij beweren dat de scheurtjes zijn ontstaan nadat de botten van Lucy in de grond lagen. De antropoloog wijst hen terecht. Hij zegt dat het inderdaad waar is dat botten in de loop der tijd kleine scheurtjes gaan vertonen, maar dat de nu gevonden breuken heel anders zijn opgebouwd. Kappelman vergelijkt het met levende en dode takjes. Wanneer je een droog takje breekt, dan breekt het hele stokje doormidden. Een jong takje breekt slechts aan één kant, de andere kant buigt mee. Dat laatste is wat men heeft aangetroffen tijdens de analyse: een breuk van ‘levend’ bot.

Vondst in de jaren zeventig

Lucy werd in 1974 gevonden door een onderzoeksteam. Ze is vernoemd naar het nummer ‘Lucy in the Sky with Diamonds’. Het populaire nummer van de Beatles was toevallig op de radio toen het skelet werd gevonden. De vondst was destijds erg bijzonder, omdat nog nooit eerder zoveel botten van de Australopithecus afarensis waren gevonden. Lucy heeft de wetenschap de afgelopen 40 jaar veel informatie opgeleverd over de wijze waarop onze voorouders leefden. 

Meer archeologie ontdekken? Lees Archeologie Magazine! Ga mee op ontdekkingstocht en neem nu een voordelig abonnement op Archeologie Magazine: 1 jaar voor slechts € 19,95,-.

Bronnen:

http://news.nationalgeographic.com/2016/08/lucy-tree-fall-human-ancestor/

http://www.nu.nl/wetenschap/4314044/oermens-lucy-stierf-val-hoge-boom.html

Afbeeldingen:

commons.wikimedia Lucy Skeleton Replica

Meer lezen
Tijdvakken