Noord-Amerika 10.000 jaar eerder bewoond dan gedacht

Uit recent onderzoek is gebleken dat de eerste bewoners van Noord-Amerika zo’n 10.000 jaar eerder arriveerden dan tot nu toe gedacht werd. Een archeologe van de Universiteit van Montreal deed onderzoek naar 36.000 opgegraven botfragmenten.

De Bluefish Caves

Tot nu toe werd geloofd dat de eerste bewoners van Noord-Amerika zo’n 14.000 jaar geleden via de Beringzee arriveerden. Canadese onderzoekers melden nu dat de eerste bewoners al 24.000 jaar geleden Noord-Amerika bereikten. Deze leefden waarschijnlijk in nederzettingen in de Bluefish Caves. Dit is een grottenstelsel langs de rivier de Yukon, in het noordwesten van Canada.

36.000 botfragmenten

Het was niet gemakkelijk om tot deze conclusie te komen. Archeologe Laurianne Bourgeon van de Universiteit van Montreal onderzocht niet minder dan 36.000 botfragmenten. Deze botfragmenten waren gevonden tijdens eerdere opgravingen in de Bluefish Caves.

Ook werden er botten gevonden van geslachte dieren. In 15 stukken bot vond de archeologe inkepingen gemaakt met stenen werktuigen. Door middel van koolstofdatering is gebleken dat deze 15 botfragmenten zo’n 23.000 tot 24.000 jaar oud zijn. Dit toont aan dat dit gebied al 24.000 jaar geleden bewoond werd door mensen, nog tijdens de laatste ijstijd.

Het onderzoek is nog niet afgerond. De volgende stap voor de wetenschappers is om op zoek te gaan naar overblijfselen van werktuigen uit dezelfde periode.

Bronnen

nu.nl mensen noord-amerika

journals.plos.org Earliest human presence

Afbeelding

journals.plos.org Earliest human presence

Meer lezen

Landen