Geen foto

Nijmeegse archeologen bezig met opgravingen Via Appia

De Via Appia liep van Rome tot aan Brindisium.Het is alweer honderdvijftig jaar geleden dat er opgravingen plaats hebben gevonden aan de Via Appia, één van de belangrijkste wegen uit de Romeinse tijd. De studenten van de Radboud Universiteit hebben al resten van grafmonumenten opgegraven, zo’n negen kilometer vanaf het centrum van Rome.

“We hopen door de bestudering van restanten van bestaande monumenten, maar ook kaarten, tekeningen en beeldmateriaal in de archieven, een beter begrip te krijgen van het gebruik van de weg door de eeuwen heen en van de monumenten die resteren,” aldus Eric Moormann, één van de archeologen die op uitnodiging van de directie van de Archeologische Dienst van Rome aan de Via Appia werken.

De drie Nijmeegse archeologen, Moormann en zijn collega’s Stephan Mols en Jeremia Pelgrom, hebben al jaren ervaring met archeologische monumenten in Rome, Ostia en Pompeii. Ook hadden ze contacten in de stad, wat tot gevolg had dat ze gevraagd werden voor dit project.

Samen met tweede en derdejaarsstudenten kunstgeschiedenis, oude geschiedenis en klassieken werken ze drie weken per jaar aan de opgravingen. Daarnaast maken ze gebruik van geofysische methoden en geografische informatiesystemen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het project zeker nog een aantal jaar duren. Naast enkele grafmonumenten is er nog niks opzienbarends gevonden.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's