Geen foto

Nieuwe studie naar erfenis archeoloog Pitt Rivers

Pitt Rivers (jaartal onbekend) De Britse legerofficier Augustus Pitt Rivers (1827-1900) was een van de grondleggers van de moderne wetenschappelijke archeologie. Na zijn dood liet hij meer dan 18.000 archeologische objecten achter aan de Oxford University, maar vanwege een gebrek aan fondsen zijn velen daarvan nooit onderzocht. Een nieuwe beurs van ruim 76.000 pond gaat daar nu echter verandering in brengen.

De interesse van Pitt Rivers in de archeologie begon rond al rond 1850 tijdens zijn diensttijd overzee. Tegen de tijd dat de Britse officier met pensioen mocht had hij dan ook een indrukwekkende collectie van enkele tienduizenden objecten uit allerlei tijdsperioden aangelegd. Na afloop van zijn militaire loopbaan in 1880 keerde Pitt Rivers vervolgens terug naar Groot-Brittannië, waar hij nog 17 jaar lang onderzoek deed naar het Romeinse en Angelsaksische verleden van het eiland.

Pitt Rivers stond vooral bekend vanwege de innovatieve en praktische manier waarop hij zijn archeologische vondsten ordende. Zo was de Brit een van de eersten die alle objecten apart sorteerde op chronologie en cultuur, waardoor hij een veel beter overzicht kreeg van de evolutie. Daarnaast was Pitt Rivers van mening dat alle archeologische vondsten de moeite waard waren, waar de meeste archeologen van zijn tijd alleen de mooie artefacten bewaarden.

“Hij bedacht het moderne archeologische veldwerk, en veel van de methoden die we vandaag de dag op televisie zien in programma’s als ‘Time Team’ paste hij al in 1850 toe”, zo stelt Dan Hicks, curator van de Oxford University. Samen met enkele andere collega’s verwierf hij onlangs een beurs van £76,654 om onderzoek te doen naar 7.500 historische objecten die na zijn gelaten door Pitts River. “Deze beurs zal ons in staat stellen om te ontdekken wat zijn eerste vondst was ruim 150 jaar geleden”, aldus Hicks.

Bron: Oxford Times

Meer lezen
Tijdvakken