Geen foto

Nieuwe ontdekkingen in eeuwenoude stad Iasos

De ruïnes van de agora in Iasos. Beeld door MM via Wikipedia.Een team archeologen heeft bij opgravingen in de eeuwenoude stad Iasos in Turkije een nieuwe laag van de stad ontdekt. Er is een rioolstelsel en een gangenstelsel gevonden, beide een meter onder de grond. De stad werd meer dan drieduizend jaar geleden bedolven onder een berg van as na een uitbarsting van een vulkaan op het eiland Santorini.

Bij opgravingen in de Turkse provincie Muğla hebben archeologen een rioolsysteem en gangenstelsel gevonden. Deze horen bij de stad Iasos die vierduizend jaar geleden op deze plek floreerde. De opgravingen worden gedaan door archeologen van de Universiteit van Toscane. Leider van het team is professor Marcello Spanu. De opgravingen in deze regio zijn al vijftig jaar bezig.

Vulkaanuitbarsting

Iasos werd 3600 jaar geleden bedolven onder een massa as door de uitbarsting van een vulkaan op Santorini. Door de jaren heen is de stad weer naar de oppervlakte gekomen, waardoor er nu nieuwe vondsten gedaan konden worden. Deze nieuwe vondsten, die intact zijn gebleven door het as, bieden nieuwe informatie over de geschiedenis van de stad. De uitbarsting heeft overigens niet alleen Iasos voor een groot deel verwoest en bedolven. Ook de mïnoische beschavingen op de eilanden Kreta en Santorini werden vernietigd.

Historisch belang

Het grootscheepse archeologische project in dit gebied is erg belangrijk geweest voor de restauratie van Iasos. Deze stad is van groot historisch belang en biedt een kijkje in de geschiedenis van deze regio. In de regio zijn naast de oude stad Iasos ook andere gebouwen en tempels uit de oudheid te bewonderen. Zodoende wordt er op dit moment hard gewerkt om meer toeristen naar het gebied te krijgen.

Bron: Hurriyet Daily

Meer lezen
Tijdvakken
Landen