Geen foto

Nieuwe DNA-techniek achterhaalt haar- en oogkleur

Nieuwe DNA-techniek achterhaalt haar- en oogkleur. Uit experimenten met een nieuwe DNA-methode is gebleken dat het mogelijk is om aan de hand van stoffelijke overschotten de haar- en oogkleur van overleden personen vast te stellen. Een Nederlands-Pools onderzoeksteam beweert dat het mogelijk is om van mensen die tot achthonderd jaar geleden leefden deze uiterlijke kenmerken te achterhalen.

Het HIrisPlex DNA Analyse Systeem stelt de onderzoekers in staat om met behulp van bijna vergane botten en tanden vergelijkbare resultaten te boeken als wanneer gebruik wordt gemaakt van moderne forensische monsters. Bij het experimenteren met deze techniek konden eerder al de haar- en oogkleur van de Poolse generaal Wladyslaw Sikorski (1881-1843) worden bevestigd. De resultaten wezen uit dat Sikorski inderdaad de blauwe ogen en blonde haren had waarmee hij op portretten was afgebeeld.

Het DNA-systeem bekijkt 24 polyformismen, natuurlijke variaties, die allemaal essentiële markers vormen om haar- en oogkleur bloot te leggen. Op die manier zijn inmiddels bij een aantal onbekende gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen de oog- en haarkleur toegevoegd aan de overige fysieke kenmerken.

De DNA-techniek is echter ook toepasbaar op restanten die uit veel vroegere perioden stammen, hoewel in de meeste van die gevallen alleen de oogkleur kan worden aangetoond. Niettemin is met de nieuwe methode vastgesteld dat een vrouw die ergens tussen de 12e en de 14e eeuw werd begraven, in de Benedictijner Abdij van Tyniec (vlakbij Krakau), donkerblond of bruin haar en bruine ogen had.

Beeld door Mihai Tamasila

Meer lezen
Tijdvakken
Landen