Nieuwe dinosauriër met enorme neus ontdekt

In de jaren negentig werden in de staat Utah de fossiele resten van een dinosauriër van tenminste 75 miljoen jaar oud gevonden. Deze resten toonden duidelijk huidafdrukken, waardoor de vondst aanvankelijk interessant studiemateriaal leek. Al snel werd het fossiel echter opgeslagen in een museum. Laatst vonden een aantal onderzoekers deze fossiele resten terug en onderwierpen de schedel aan een nieuw onderzoek. Wat blijkt: het fossiel behoort toe aan een onontdekte soort dinosauriër, met een enorme neus.

Neuskoning

De details van het fossiel worden deze week gepresenteerd in het Journal of SystematicPaleontology. De naam die deze nieuwe soort dinosaurus heeft meegekregen, is Rhinorex condrupus. De naam Rhinorex is afgeleid van het Oudgriekse woord ‘rix’, wat ‘neus’ betekent en het Latijnse woord ‘rex’, wat ‘koning’ betekent. De soort behoort toe aan de familie van de hadrosauriërs, dinosauriërs met een snavelachtige bek. Waar de rest van de hadrosauriërs een beenachtige kam op het hoofd heeft, zit er op deze plaats bij de Rhinorex een enorme neus.

Het onderzoek

Destijds waren de fossielresten opgeslagen in het Brigham Young Museum of Paleontology. Hier vond een team onderzoekers de in zandsteen gevatte schedel terug. Pas na een moeizame verwijdering uit het zandsteen en een lang proces van reconstructie, ontdekten ze dat de schedel aan een nieuwe soort toebehoorde. Bij het eerdere onderzoek in de jaren negentig was vooral gefocust op de huidafdrukken op de andere botresten, waardoor men letterlijk over het hoofd zag dat het om een nieuwe soort ging.

Functies van de neus

Waarom de Rhinorex zo’n omvangrijke neus had, blijft voorlopig onduidelijk. Het is in ieder geval niet waarschijnlijk dat deze hadrosauriër een extreem goed ontwikkeld neusvermogen had. Onderzoekers suggereren dat de neus wellicht handig was voor het kapotmaken van planten door er met de neus tegenaan te slaan. Daarnaast was de neus misschien aantrekkelijk voor soortgenoten.

Bron: www.nu.nl

Meer lezen

Tijdvakken