Geen foto

Nieuw licht op migratie naar Micronesië

Nieuw licht op migratie naar MicronesiëArcheoloog Mike Carson van de Nationale Universiteit van Australië heeft 3.500 jaar oude potten en artefacten opgegraven in Tinian, een Oceanisch eiland. Het biedt inzicht in de wijze waarop de eerste mensen de eilanden van Micronesië in de Grote Oceaan bereikt hebben.
Stenen pilaar bij Taga
De vondst werd gedaan in december bij de historische site Taga. Voorheen zijn er op de plek grote stenen pilaren gevonden. Carson groef dieper en kwam een schat aan Marianas-potten tegen. Marianas-potten karakteriseren zich door rode tinten en specifieke geometrische patronen. Ze hebben een zeer dunne wand en zijn klein van formaat. De rode potten zijn typerend voor de regio van Micronesië en werden vervaardigd tot ca. 1500 voor Christus.

Zo’n 3.000 tot 3.500 honderd jaar geleden begon het zeeniveau rondom Azië te zakken, is de huidige theorie. Kustvolkeren van het huidige China tot Vietnam en de Filipijnen begaven zich veelvuldig op zee en leefden een nomadisch bestaan. Naarmate het zeeniveau daalde, moesten deze mensen verder de oceaan op om te kunnen vissen. Ook zouden de veranderingen ertoe hebben geleid dat traditionele voedselhaarden verdwenen en volkeren ertoe gedwongen werden over lange afstanden te migreren.

De vondst bij Tinian moet nog geanalyseerd worden, maar archeoloog John Peterson deelt al enthousiast mee dat het aanwijzingen bevat voor de wijze van migratie naar de eilanden. “We leren langzamerhand dat het gaat om een zeer uitgebreid netwerk van vestigingen”, zegt hij.

Klik hier voor meer informatie over potten uit Micronesië.

Bron: Guam PDN

Meer lezen
Tijdvakken