Geen foto

Nieuw licht op leven in Haarlem tussen 15e en 19e eeuw

Nieuw licht op leven in Haarlem tussen 15e en 19e eeuwEen archeologisch onderzoek aan het Wilsonplein van Haarlem heeft veel opgeleverd. De vondsten bieden nieuwe inzichten in het historische verleden van de stad. Zoveel werd er gevonden, dat het de verwachtingen van de archeologen overtrof. 

Het Wilsonplein was vroeger geen plein. Er liep een gracht, waarvan de kades van houten palen en planken goed geconserveerd blijken te zijn. Ontdekt is dat de gracht anders liep dan tot nu toe aangegeven werd op de oudst bekende plattegrond van de stad (uit ca. 1560). In de zestiende eeuw zijn de kades aangelegd. Aan het einde van de eeuw werd de gracht gedempt met stadsafval.

Ook vonden archeologen een pijl van een kruisboog, een bord van Arabisch aardewerk en diverse kannen van steengoed met gestempelde voorstellingen. In het begin van de 17e eeuw werd op de plek van het Wilsonplein een huizenblok gebouwd, dat later gesloopt werd voor het optrekken van het plein. Van deze huizen zijn enkele muurfragmenten teruggevonden.

Achter de huizen vonden archeologen vier gemetselde waterputten en acht waterkelders. Ook vonden ze 24 beerputten, een ongewone hoeveelheid. De Haarlemse wethouder cultuur, Pieter Heiliegers, zegt: “Het is belangrijk dat we zorgvuldig omgaan met onze historische stad. De komende periode worden de opgravingen verder geanalyseerd.”

Bron: ABradio

Meer lezen
Landen