Boeddha

Nederlandse onderzoekers vinden mummie in Chinees Boeddhabeeld

BoeddhaEen Chinees Boeddhabeeld dat tot vorig jaar september te zien was in het Drents Museum in Assen blijkt een bijna duizend jaar oude mummie te herbergen. Na een CT-scan en een endoscopie stuitten de verraste onderzoekers op de beenderen van een Chinese boeddhistische meester.

Gehurkte mummie

De ontdekking werd gedaan na een speciaal onderzoek in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Erik Bruijn, expert op het gebied van boeddhistische kunst en cultuur, werkte samen met een medisch team van wie verschillende leden vrijwillig in hun vrije tijd meewerkten. Nadat radioloog Ben Heggelman een scan van het beeld had genomen, ontstond een duidelijk weergave van de gehurkte mummie. Van de Chinees-boeddhistische monnik werd ook DNA afgenomen.

Oude Chinese tekens

Toen maag- en darmspecialist Reinoud Vermeijden met een speciale endoscoop de borstkas en buik onderzocht, viel het team van de ene verbazing in de andere. Allereerst waren de lichaamsholten opgevuld met een nog onbekend materiaal. Als klapper op de vuurpijl vonden zij op plekken waar zich normaliter organen bevinden stukjes papier met oude Chinese tekens. Wat hier op geschreven staat is nog onduidelijk.

Boeddhistische meester Liuquan

Het Boeddhabeeld dateert uit 1050-1150 en stond vermoedelijk zo’n 900 jaar in een tempel waar het werd vereerd. Waarschijnlijk behoren de lichamelijke resten toe aan Liuquan, een belangrijke boeddhistische meester van de Chinese Meditatieschool. Hij stierf rond het jaar 1100, maar de doodsoorzaak is nog niet duidelijk. De onderzoekers sluiten niet uit dat het om een geval van ‘zelf-mummificatie’ gaat, een praktijk die niet ongebruikelijk was bij monniken in Azië. Dit is een erg pijnlijk proces waarbij de monnik zichzelf bewust uitdroogt en in laat metselen.  

Cultureel belang

Volgens de onderzoekers is de vondst van de mummie van groot cultureel belang. Het is de eerste keer dat een dergelijke ontdekking wordt gedaan en daarnaast is het ook de enige Chinese boeddhistische mummie die in het Westen beschikbaar is gesteld voor onderzoek. Tot mei van dit jaar zijn het beeld en de mummie te zien in het Hongaars Natuurhistorisch Museum in Boedapest. De bevindingen van het onderzoek zullen gepubliceerd worden in een monografie over meester Liuquan.

Bronnen

www.deredactie.be

www.dekrantvanmiddendrenthe.nl

www.hln.be

www.zita.be

www.ibtimes.co.in

Afbeelding

Door Photo Dharma from Penang, Malaysia (060 Buddha Statue) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's