Geen foto

Nederlands scheepswrak bij Trinidad en Tobago gevonden

Bij Trinidad en Tobago is een Nederlands scheepswrak uit 1677 gevonden. Het gaat om het schip Het Huis de Kreuningen, dat verging in een zeeslag tegen de Fransen in 1677 in de haven van Scarborough.

Onaangeroerd wrak

De onderzoekers waren op zoek naar sporen van de zeeslag waarin maar liefst zestien schepen vergingen. Het Huis de Kreuningen werd bij toeval gevonden. Eigenlijk lag het buiten het gebied waarin gezocht werd. Dit was een gelukkig toeval, want de vindplaats is de afgelopen driehonderd jaar nagenoeg onaangeroerd gebleven.

Een archeologische schatkamer

Het blijkt een zeer belangrijke vondst Er zijn geen gedetailleerde plannen van 17e eeuwse oorlogsschepen bewaard gebleven. Het wrak kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan de kennis over schepen uit deze tijd. Voor het krijgen van informatie, moeten we het dus van archeologische vondsten hebben. Hoewel er van de romp van het schip niet veel meer over is gebleven, is er rondom het schip veel waardevols gevonden. Zo veel zelfs, dat de archeologen van een “schatkamer” spreken. Onder de vondsten zijn kanonnen en niet afgeschoten munitie, Delfts aardewerk, tabakspijpen en Leidse bakstenen.

Slag bij Scarborough Harbour

In de slag bij Scarborough Harbour probeerden de Fransen het eiland Tobago te veroveren op de Nederlanders. Volgens de verhalen over de slag, kwamen maar liefst 2000 mensen om, waaronder 250 vrouwen en kinderen en 300 slaven uit Afrika. Het Huis de Kreuningen was het vlaggenschip van de Nederlandse vloot die de haven moest verdedigen. Hoewel de Nederlanders meer schepen verloren dan de Fransen, wisten ze het eiland wel te verdedigen.

Bron: today.uconn.edu

Meer lezen
Tijdvakken