Nederland wil Limes op werelderfgoedlijst
Nederland wil samen met Duitsland het Nedergemaanse deel van de Romeinse Limes voordragen voor de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat schrijft staatssecretaris Halbe Zijlstra in een brief aan zijn Duitse collega’s. De Limes markeerden vroeger de noordgrens van het Romeinse Rijk.
Het behelst de grootste lineaire archeologische structuur in Europa. Een combinatie van forten, wegen en nederzettingen lopen langs de rivier de Rijn door Duitsland en Nederland. De Limes zijn te vinden in de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. Reeds staan er al drie onderdelen van de Limes op de Werelderfgoedlijst: de Hadriaanse Muur in Engeland, de Boven-Germaans-Raetiaanse Limes en de Muur van Antonius in Schotland.
Wellicht wordt dit rijtje straks aangevuld met de Limes van de Rijn. Annemiek Traag, gedeputeerde van Cultuur van de provincie Gelderland, zegt: “Zo zorgen we ervoor dat dit internationale, cultuurhistorisch bijzondere gebied de waardering krijgt die het verdient”. Op dit moment telt Nederland negen werelderfgoederen: de Waddenzee, de Amsterdamse Grachtengordel, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, de Droogmakerij de Beemster bij Purmerend, Willemstad op Curaçao, het Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer, de Stelling van Amsterdam en Schokland en de Molens van Kinderdijk-Elshout.
Bron: Pretwerk