Het Egyptisch Museum in Cairo

Mysterieus manuscript opgedoken in het Egyptisch Museum

Het Egyptisch Museum in CairoHet oudste leren manuscript van de Egyptische geschiedenis is herontdekt. Zo’n 70 jaar geleden is het opgeborgen in het Egyptisch Museum in Cairo, waarna het simpelweg vergeten is. Tijdens het Internationale Congres voor Egyptologen in Florence onthult Egyptoloog Sherbiny de ‘vondst’.

De rol komt uit het late Oude Rijk of het vroege Middenrijk (2300-2000 voor Chr.). Het is zo’n 2,5 meter lang en bevat teksten met verschillende afbeeldingen. Omdat beide kanten beschreven waren, is de rol met 5 meter aan aantekeningen het langste leren manuscript uit het Oude Egypte.

Gehuld in mysterie

Waar de rol vandaan komt is onbekend. Het Franse Instituut van Oriëntaalse Archeologie (IFAO) in Caïro kocht het manuscript net na de Eerste Wereldoorlog van een lokale verkoper van oudheden. Via het IFAO kwam het terecht bij het Egyptisch Museum. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd de rol al bekeken, maar vlak daarna verdween het op een plank.

Religieuze betekenis

De teksten die zo’n 4000 jaar geleden op de rol werden geschreven, zijn van religieuze aard. Voorstellingen met goddelijke en bovennatuurlijke wezens zijn afgebeeld op het leer. Deze zijn ouder dan de bekende scènes uit het Dodenboek die pas in het Nieuwe Rijk (rond 1550 voor Chr.) in gebruik werden genomen.

Andere leren rollen

Van dit soort leren manuscripten is bekend dat priesters hen bij zich droegen om op te lezen tijdens rituelen. Slechts zes andere rollen zijn bekend uit het Oude Egypte. Dit zijn echter wel papyrusrollen. Leer was een bijzonder materiaal om op te schrijven in die tijd. Dat maakt deze vondst extra speciaal.

‘Nieuwe’ tekeningen

Sherbiny, expert in religieuze teksten uit het Oude Egypte, staat versteld van de details van het manuscript. De teksten zijn bekend uit doodskisten van het Middenrijk. Echter, er staan scènes op de rol die nog niet eerder bekend waren volgens de wetenschapper. Dit laat zien dat er nog altijd veel nieuws te ontdekken valt in de geschiedenis van het Oude Egypte.

Bronnen
new.discobery.com, Oldest, Longest Ancient Egyptian Leather Manuscript Found
ancient-origins.net, 4,000-year-old Ancient Egyptian manuscript measuring more than 8ft has been rediscovered in Cairo

Afbeelding
© Marissa van de Vrede

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's