Mysterie van 14-eeuwse vicaris Bertoldus Ponc
In Utrecht is de bouw gestart van Schatkamer Domplein II. Naar verwachting kan het ondergrondse centrum, met 2000 jaar Nederlandse historie, in het jaar 2014 open gaan. Op 16 mei toonde Initiatief Domplein een grafvondst die enkele weken geleden tijdens een voorbereidend archeologisch onderzoek werd gevonden. De 14-eeuwse grafvondst werd getoond tijdens een feestelijk startmoment in de Pandhof aan het Domplein.
Bertoldus Ponc
Tijdens het aanleggen van kabels en leidingen voor de Schatkamer vonden de archeologen van de gemeente Utrecht een rode zandstenen grafsteen met een gotische inscriptie. Hier bovenop lag een skelet. De rode grafsteen hoort volgens de inscriptie bij de vicaris van het bisdom Utrecht, Bertoldus Ponc, die is overleden in 1397. De connectie tussen het skelet en de grafsteen wordt nog onderzocht.
Schatkamer Domplein II
De geschiedenis van het Domplein wordt door de opening van Schatkamer Domplein II in combinatie met de eerste Schatkamer toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Vooral het verhaal ‘Het schricklijk tempeest’ wordt onder de aandacht gebracht. Dit verhaal gaat over de tornado in 1674 die het schip van de Domkerk in puin legde.
Schatkamer Domplein II wordt 350 m2 groot en krijgt een diepte van bijna 5 meter. Het is gelegen tussen Domtoren en Domkerk in Utrecht. De collectie zal onder andere te zien zijn door de glazen vensters in de bestrating.
Een samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Utrecht heeft het mogelijk gemaakt deze archeologische vondsten voor publieksdoeleinden te tonen.
Tijdens de bouw organiseert Initiatief Domplein verschillende soorten rondleidingen, al dan niet gecombineerd met een bezoek aan de bouwplaats of Schatkamer Domplein I.
Dit artikel is afkomstig van onze zusterwebsite IsGeschiedenis.nl.