Mozaïeken in antieke synagoge in Israël

Op een heuvel bij het meer van Tiberias in het huidige Israël hebben Archeologen in een antieke synagoge twee bijzondere mozaïeken opgegraven. Er zijn twee platen gevonden, die destijds onderdeel waren van een groter geheel. Op de mozaïeken staan Bijbelse verhalen afgebeeld.

Ark van Noach

Op één mozaïek vonden de onderzoekers diverse dieren van de Ark van Noach. Op de plaat zijn duidelijk ezels, beren, kamelen, olifanten, schapen, leeuwen, geiten en slangen te zien. Het is uiteraard niet toevallig dat alle dieren in tweetallen staan afgebeeld: op de Ark waren van elk dier zowel een mannelijk als een vrouwelijk exemplaar aanwezig.

Mozes en de Rode Zee

Vervolgens vond het team op een andere plek nog een mozaïek met de iconische scene van Exodus 14:26, waarbij Mozes de Rode Zee in tweeën splitst. Mozes leidt de Israëliërs door het water, maar de Egyptenaren die volgen zijn minder gelukkig. Een muur van water komt over hen heen en hun leger wordt verzwolgen door de golven. Het resultaat hiervan is op het mozaïek te zien: soldaten vechten tegen het water en paarden worden meegesleurd in de stroming. Sommige soldaten worden zelfs aangevallen door grote vissen.

Mozaïeken uit oudheid erg zeldzaam

Projectleider Jodi Magness van de universiteit van North Carolina legt uit dat de platen erg zeldzaam zijn: “Ik ken maar twee andere scenes van de splitsing van de Rode zee die in synagogen gevonden zijn. Een komt uit Dura Europos (Syrië), maar dat is een compleet andere afbeelding dan die nu is ontdekt. Een andere is gevonden bij Wadi Hamam (Isareal) maar die is erg gefragmenteerd en niet goed bewaard gebleven.”

Eerdere vondsten op locatie

De platen zijn niet de eerste vondsten op de locatie. Eerder werden in de oostelijke gang van de synagoge al verschillende andere rechthoekige panelen gevonden. Velen hiervan beschrijven andere Bijbelse taferelen, maar ook werd een mozaïek gevonden met een seculier thema. Dit is de eerste seculiere scene die een in antieke synagoge is gevonden. Op de plaat is een ontmoeting te zien tussen twee belangrijke mannelijke personages, waarvan een wordt vergezeld door soldaten en olifanten die klaar zijn voor de strijd.   

Bronnen:

nationalgeographic.com Mosaic Synagogue

bridgesforpeace.com Ancient Synagogue 

hellochristian.com Ruins of ancient Synagogue

ancient-origins.net Biblical Scenes Ancient Synagogie

Afbeeldingen:

commons.wikimedia Fishing Boat Tiberias

Meer lezen