Rechter zijaanzicht van de Cioclovina calvaria, met een grote impressiefractuur

Rechter zijaanzicht van de Cioclovina calvaria, met een grote impressiefractuur

Kranoti et al, 2019

Moord kwam al in de steentijd voor

Moord kwam al voor in de steentijd, dat blijkt uit een publicatie die in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE is verschenen. Onderzoekers bestudeerden een schedel uit de steentijd en vonden bewijs voor wat misschien wel een 33.000 jaar oude moordzaak is.

Zeker geen ongeluk

Griekse, Roemeense en Duitse onderzoekers onderzochten de mannelijke schedel. Zij probeerden te ontdekken hoe de schedel precies beschadigd is geraakt. Het team ontdekte twee verwondingen, opgelopen tijdens of vlak voor het overlijden. Het gaat om een lineaire breuk en een impressiefractuur. Deze verwondingen bleken niet het resultaat te zijn van een ongeluk of een val, ook zijn de breuken in de schedel niet ontstaan na de dood. Volgens het team zijn de verwondingen hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt doordat iemand de man meerdere malen met een knuppel-achtig voorwerp op het hoofd heeft geslagen. Deze ongelukkige man is dus op gewelddadige wijze vermoord.

Simulaties

Het team voerde meerdere simulaties uit om te ontdekken wat er precies gebeurd is. Zij gebruikten daarvoor twaalf synthetische schedelmodellen. Hiermee werden verschillende testen uitgevoerd. Zo lieten de onderzoekers ze van variërende hoogtes vallen en sloegen ze de modellen met verschillende voorwerpen. Daarnaast werd de eigenlijke schedel natuurlijk ook grondig onderzocht. Uit deze simulaties bleek dus dat iemand de man met een knuppel-achtig voorwerp heeft geslagen. Ook werd duidelijk dat de moordenaar tegenover zijn slachtoffer stond en het wapen mogelijk in zijn linkerhand hield.

Cioclovina calvaria

De schedel werd in 1940/1941 al gevonden in een grot in Zuid-Transsylvanië, Roemenië. Hij is ongeveer 33 duizend jaar oud en stamt daarmee uit het paleolithicum, ook wel de oude steentijd genoemd. De schedel kreeg de naam ‘Cioclovina calvaria’, vernoemd naar de plaats waar hij is gevonden (Cioclovina) en wat het precies is (calvaria, ofwel schedeldak).

Bron:

Afbeelding:

  • Rechter zijaanzicht van de Cioclovina calvaria, met een grote impressiefractuur. Foto: Kranoti et al, 2019
Meer lezen
Tijdvakken
Landen