Monumentale vergeten tuinen van Petra herontdekt

De historische stad Petra is opnieuw het toneel van nieuwe archeologische ontdekkingen. Bij opgravingen ontdekten archeologen recent monumentale tuinen. De tuinen zijn meer dan 2000 jaar oud en vormden een groene en waterrijke oase midden in de woestijn.

Waterrijke tuinen als teken van rijkdom

De ‘vergeten tuinen’ van Petra werden opgeluisterd door vele fonteinen, een zwembad en vijvers. Om de tuinen, gelegen midden in de woestijn, te voorzien van water bestond er een uitgebreid irrigatiesysteem. Het is al langer bekend dat Petra een geavanceerd irrigatiesysteem had, maar historici hadden altijd aangenomen dat dit systeem gebruikt werd voor eerste levensbehoeften. Het feit dat de Nabateeërs kostbaar en schaars water beschikbaar stelden ter irrigatie van een luxueuze tuin kan gezien worden als pure propaganda. De tuinen waren het visitekaartje van het welvarende Petra en illustreerden de grote macht en rijkdom van de stad.

Een zwembad van wel 44 meter breed

Het zwembad in de tuinen was maar liefst 44 meter breed en werd gebouwd in de eerste eeuw v.Chr. De schaduwrijke paden in de tuin werden waarschijnlijk omgeven door wijnranken, bomen en dadelpalmen. Ook groeiden er verschillende grassen in de tuin. Het zwembad vormde het eindpunt van het aquaduct dat water naar de stad vervoerde vanaf de bron ‘Ein brak uit de heuvels buiten Petra. De tuinen bij het eindpunt van het aquaduct vormden een viering op het succesvol aangelegde aquaduct. Het water kwam niet alleen rechtstreeks in het water terecht. Archeologen hebben ook een schacht ontdekt dat het water 10 meter de grond in leidde. Vanaf hier werd het water ondergronds verspreid om de tuin zo van water te voorzien. Met het ondergrondse systeem was het ook mogelijk om het water te reguleren tijdens het regenseizoen. De complexiteit van het irrigatiesysteem van Petra wordt hier goed duidelijk.

Bronnen

independent.co.uk, Gardens Petra
haaretz.com, Monumental Forgotten Gardens of Petra rediscovered
nl.wikipedia.org, Petra
petragardenexcavation.wordpress.com, Project history

Afbeeldingen

c1.staticflickr.com, Petra by Dennis Jarvis
Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's