Geen foto

Mogelijk twee nieuwe piramidecomplexen ontdekt in Egypte

Afbeelding van de piramides van Gizeh, Egypte Dankzij satellietonderzoek met behulp van Google Earth hebben wetenschappers mogelijk twee nieuwe piramidecomplexen ontdekt in Egypte. De twee sites liggen ongeveer 145 kilometer van elkaar verwijderd, maar tonen beide ongebruikelijke zandophopingen met vreemde kenmerken, die erop kunnen wijzen dat er gebouwen schuil gaan onder het zand.

Het eerste complex bevindt zich mogelijk op 18 kilometer afstand van de stad Abu Sidhum, gelegen in het midden van Egypte aan de Nijl. Satellietfoto’s tonen daar een aantal opmerkelijke zandhopen, allemaal gesitueerd op een driehoekige ondergrond. Vier van de terpen zijn tussen de 30 en 76 meter breed, maar de grootste zandhoop telt een diameter van wel 189 meter – drie keer zo breed als de Piramide van Gizeh. “Bij nadere bestudering van deze formatie lijkt deze zandheuvel een platte bovenkant en een opmerkelijk symmetrische driehoekige opbouw te hebben,” zo stelt satellietarcheologe Angela Micol.

Ruim 145 kilometer ten noorden van Abu Sidhum vond Micol bovendien nog een tweede interessante locatie. Vlak bij de oude stad Dimai, die gesticht werd in de 3e eeuw na Christus, ontdekte ze nog eens drie opmerkelijke zandhopen. De heuvels liggen in een formatie die “gelijk is aan de diagonale ligging van de piramides van Gizeh”, aldus Micol. Bovendien is de kleur van de terpen op de satellietfoto’s gelijk aan die van de oude stadsmuren van Dimai, zo benadrukt de archeologe.

Micol heeft inmiddels navraag gedaan bij egyptoloog en piramide-expert Nabil Selim, en hij bevestigde dat de locaties nog niet eerder ontdekt waren. “De beelden spreken voor zichzelf. Het is overduidelijk dat er hier mogelijk piramides onder het zand liggen, maar er is nu veldonderzoek bezig om dat te bevestigen.” Micol heeft haar bevindingen inmiddels doorgestuurd naar andere egyptologen voor nader onderzoek.

Zie het bronbericht voor de gedetailleerde satellietfoto’s van Micol.

Bron: Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's