Middeleeuwse restanten gevonden in Gorinchem
Bij de restauratie van het Bluebandhuis in Gorinchem zijn resten gevonden van bewoning die teruggaat tot de dertiende eeuw. In de vijf dagen dat de archeologen aan het graven zijn, is er al veel materiaal uit de dertiende tot de vijftiende eeuw teruggevonden.
‘Dit hadden we eigenlijk niet verwacht’, legt Tim Hoogendijk van Hollandia Archeologen uit. ‘Toen we hier begonnen met de opgravingen dachten we vooral materiaal uit de zeventiende en achttiende eeuw aan te treffen. Dit materiaal werd juist niet gevonden. Daarentegen vonden we zaken die veel interessanter zijn. Stenen en houtwerk uit de dertiende tot en met de vijftiende eeuw. Dit is materiaal uit de tijd dat Gorinchem is ontstaan. Dat wordt niet vaak gevonden en bovendien is het materiaal ook nog eens goed bewaard gebleven.’
Zo werden er bijvoorbeeld zogenoemde kloostermoppen aangetroffen. Dit was een typisch middeleeuwse baksteen. Op een dieper niveau troffen de archeologen houten funderingen aan. Vier meter onder straatniveau werd zelfs een greppel gevonden met resten uit de dertiende eeuw. De archeologen verwachten nog ongeveer een week nodig te hebben om de opgraving af te ronden. Hierna kan er weer verder gewerkt worden aan het nieuwe Bluebandhuis.
Het Bluebandhuis in Gorinchem is een van oorsprong negentiende eeuws woonhuis met bijbehorend koetshuis en dienstwoning. Het is in 1934 uitgebreid en verbouwd tot een appartementencomplex in moderne stijl.
(Bron: www.destadgorinchem.nl)