Middeleeuwse muurresten mogelijk van Kasteel de Blauwe Toren?
Op de plaats waar een nieuwbouw hotel moet verrijzen zijn bijzondere archeologische resten tevoorschijn gekomen in Gorinchem. Deze stad is de grootste vestingstad van Nederland. Archeologen troffen restanten aan van de middeleeuwse muur die ooit de stad moest verdedigen.
Onder Willem van Oranje werd de stadsmuur afgebroken en vervangen door een zes kilometer modern verdedigingssysteem, een aarden wal die nog steeds te zien is in Gorinchem. De stenen verdedigingsmuur moest wijken vanwege de opkomst van het buskruit. Naast de stadsmuur werden delen van een toren aangetroffen die deel uitmaakte van het middeleeuwse verdedigingssysteem.
Niet kasteel de Blauwe Toren
De toren is niet de Blauwe Toren, het kasteel dat geïntegreerd was in de stadsomwalling. De kasteeltoren was in omtrek de grootste in Europa. De gevonden toren hoorde net als het kasteel tot de stadsomwalling. Archeologen dateren de gevonden restanten op begin 15e eeuw en mogelijk zelfs eind 14e eeuw.
Petitie
Door middel van een petitie kunnen belangstellenden tekenen voor het toegankelijk maken en houden van de resten voor het publiek. Dat biedt volgens sommigen tegelijkertijd kansen op het gebied van stadspromotie. Mogelijk kan de omvang van de toren zichtbaar gemaakt worden of kunnen archeologische vondsten tentoongesteld worden, misschien in het nieuw te bouwen hotel?