Middeleeuwse muur gevonden in Hulst
Op het Princebolwerk is tijdens graafwerkzaamheden een verdedigingsmuur uit de 13 of 14 eeuw gevonden. De muur dateert vermoedelijk uit de dertiende of veertiende eeuw en maakte deel uit van de verdedigingslinie van de middeleeuwse stad.
Middeleeuwse stadsmuur
Het was geen grote verrassing dat archeologen op een bouwwerk stuitten. De kans dat ze een stuk van de middeleeuwse muur tegen zouden komen, was aanwezig. Om de zoveel meter stond er een verdedigingstoren tegen de muur aan gebouwd. Dit lijkt ook het geval te zijn geweest op het gedeelte dat is teruggevonden. Samen met de gracht werd de stad beschermd.
Toestemming voor aanleg verdedigingswerken
Al in de 11e eeuw is er sprake van een nederzetting genaamd Hulust. Dit ontstond ter hoogte van de huidige Grote Markt. In 1180 kreeg Hulst van de Vlaamse graaf Filips van den Elzas stadsrechten en ontwikkelde zich zo tot een belangrijke vesting- en havenstad. In 1413 werd toestemming tot de aanleg van verdedigingswerken verleend.
Onderzoek en afbraak
De opgraving vindt plaats omdat het parkeerterrein op het Princebolwerk opnieuw wordt ingericht. De gevonden muur staat voor een deel in de weg en zal daarom na onderzoek worden afgebroken. De opgraving duurt nog tot 25 augustus, mogelijk worden er meer delen van de oude stadsmuur gevonden.
Afbeelding: Arch (eigen werk) [GFDL of CC BY 3.0], via Wikimedia Commons