Middeleeuws schip gevonden in Utrecht
Bij graafwerkzaamheden op de Utrechtse Catharijnesingel zijn de restanten van een Middeleeuws vaartuig aangetroffen. Het gaat om een zogenaamde rivieraak, die vroeger gebruikt werd voor het vervoeren van vrachten.
Archeologen die de werkzaamheden op de Catharijnesingel begeleiden, vonden de houten resten in een oude restgeul van de Rijn. Het schip dateert uit de periode tussen 500 en 1000 na Christus en is gemaakt van eikenhout. Op woensdag 27 februari 2013 wordt het vaartuig weggehaald en gaat De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed het acht meter lange gevaarte onderzoeken.
De graafwerkzaamheden in Utrecht worden uitgevoerd vanwege de aanleg van een nieuwe riolering. Dit is noodzakelijk om in de toekomst weer water door de Catharijnesingel te laten stromen. De werkzaamheden worden niet vertraagd door deze vondst.
Het is niet de eerste keer dat er eeuwenoude schepen in Utrecht zijn gevonden. Gedurende de Middeleeuwen was de stad een belangrijke handelsplaats aan de Rijn en de Vecht. Daardoor voeren er in die periode veel van dit soort vrachtschepen rond Utrecht. Ook zijn er in de wijk De Meern de afgelopen jaren Romeinse schepen aangetroffen. Deze zijn hier terechtgekomen omdat de grens van het Romeinse Rijk ooit langs de Rijn liep.