Een kaart van Northumbria

Metalen vogel opgegraven bij Bamburgh Castle

Trending – Onderzoekers van de Bamburgh Research Project (BRP) hebben de resultaten gepresenteerd van een reeks opgravingen die in 2016 rond het Britse kasteel Bamburgh zijn gedaan. Onder de opgravingen is een klein metalen beeldje van een vogel. Volgens experts is het beeldje uniek en dateert het uit de 8e eeuw n. Chr.


De vogel

Het beeldje, dat zo'n 23mm bij 12mm is, werd tijdens de opgravingen in 2016 gevonden onder een stuk grond dat bedekt lag met straatkeien. Op site zijn ook aanwijzingen gevonden dat er een smid aan metaalbewerking deed, waarschijnlijk om wapens voor de soldaten van het koninklijke hof in Northumbria te maken. Het beeldje zelf is gemaakt van een legering van koper en een ander metaal en heeft de vorm en uiterlijke kenmerken van een vogel. Volgens experts is dit beeldje de enige in zijn soort.


Het koninkrijk van Northumbria

Voordat er sprake was van een verenigd Engeland, waren er op het eiland kleine koninkrijken. Een belangrijk deel van middeleeuws Engeland was het koninkrijk van Northumbria. In de 7e en de 8e eeuw stond dit koninkrijk dat zich uitstrekte van Edinburgh tot ongeveer York bekend als een zeer welvarend en machtig koninkrijk. Zo kwam hier de Saksische, Germaanse en Mediterraanse kunst bij elkaar, zoals ook in de gevonden vogel valt terug te zien. Ondanks de welvaart ging het koninkrijk Northhumbria.


Verder onderzoek naar kasteel Bamburgh

Het kasteel zelf dateert uit de 12e eeuw en diende als locatie voor films als 'The last Kingdom.' Recente bevindingen van het BRP bewijzen dat op deze locatie een enorme bron aan archeologische schatten wacht. In de zomer van 2017 gaan de archeologen op het terrein van het kasteel opnieuw opzoek naar tekenen uit het verleden.

Bronnen:

Northumberlandgazette.co.uk: Bamburgh dig uncovers unique find

Archaeology.org: England Bamburgh Bird

Archaeology.wiki.blog: The Bamburgh Bird 

Isgeschiedenis.nl: Vechtlustige Vikingen aan de Engelse kust

Afbeelding:

Creativecommons: Northumbria

Meer lezen

Tijdvakken