Geen foto

Mesolithische nederzetting gevonden aan kust Denemarken

Mesolithische nederzetting gevonden aan kust Denemarken. Mesolithische artefacten uit een verloren nederzetting zijn aan het licht gekomen na 6.000 jaar op de zeebodem te hebben gelegen net van de kust van Denemarken in Horsens Fjord. De resten van de nederzetting van de Ertebøllecultuur zijn door een archeoloog aangetroffen tijdens het duiken.

Archeoloog Peter Alstrup ging duiken bij de site in Horsens Fjord, een locatie die al bekend is sinds de jaren ’70. Daar ontdekte hij dat de bedekkende sedimenten waren  weggespoeld en zag enkele gehouwen stukken hout.

Hij melde dit onmiddellijk aan het lokale museum, waar ze ontdekten dat het een uniek en goed geconserveerde mesolithische site was die bloot was komen te liggen. Vervolgens zijn er archeologen ingeschakeld om een spoedopgraving uit te voeren. Tijdens deze opgraving zijn er bijzondere vondsten gedaan.

Onder de vondsten zijn een boog, peddels en uit geweien gehouwen bijlen. Deze stammen uit de Ertebøllecultuur, een jager-verzamelaars cultuur die zich tussen 6.000 en 3.500 voor Chr. bevond in Denemarken. Deze cultuur wordt gekarakteriseerd door hun kenmerkende stenen werktuigen, enorme afvalkuilen aan de kust, begraafplaatsen met grafgiften en het gebruik van aardewerk, gepolijste stenen bijlen en domesticatie van het land.

Bron: Past Horizon

Meer lezen
Tijdvakken
Landen