Menselijke botten gevonden in de Westminster Abbey
Er is een bijzondere ontdekking gedaan in de Westminster Abbey in Londen: archeologen hebben in de abdij stoffelijke resten van maar liefst 50 mensen gevonden. Er wordt vermoed dat de schedels en botten afkomstig zijn uit de elfde of twaalfde eeuw. Onder de afvoerpijpen van de kerk lagen de resten opgestapeld.
De bouw van de abdij
Archeologen denken dat de botten onder de kerk gekomen zijn tijdens een groot bouwproject van koning Hendrik III. Waarschijnlijk plaatsten arbeiders tijdens de bouw van de abdij de botten 500 jaar geleden onder de afvoerpijpen. Bovendien zijn sommige botten beschadigd geraakt bij de bouw: sommigen botten hebben vierkante gaten van de pikhouwelen. De gevonden stoffelijke resten waren waarschijnlijk eerst begraven op een begraafplaats buiten de kerk die later verwoest is door koning Hendrik III voor de bouw in de 13e eeuw.
Twee kisten
Onder de kerk is ook een skelet van een 3-jarig kind gevonden: waarschijnlijk een kind met een bepaalde status, omdat het skelet in een houten kist gevonden is. Waarom het skelet van het kind er ligt is niet duidelijk. Naast deze houten kist is bovendien een stenen kist gevonden met daarin een skelet van een man waarvan de schedel mist.
3350 skeletten
Het is mogelijk dat de mensen van wie deze resten waren het roerige jaar 1066 meegemaakt hebben. Dat jaar werd één Engelse koning begraven en werden er twee gekroond. Ook vond dat jaar de Slag bij Hastings plaats. De Westminster Abbey is sinds 1066 de plaats waar de koningen en koninginnen gekroond worden. In totaal zijn er nu 3350 skeletten gevonden in de abdij.
Bronnen
Afbeelding
Wikimedia Commons, ‘Westminster Abbey’, Thomas H. Shepherd.