Afrika

Mens verliet Afrika via Egypte

AfrikaDe mens zou 55.000 jaar geleden niet via Ethiopië, maar via Egypte naar Europa en Azië zijn gemigreerd. Dit beweren dr. Luca Pagani van de universiteit van Cambridge en zijn team in het American Journal of Human Genetics.

Noordelijke of zuidelijke route?

Onder wetenschappers heerste al jaren een discussie of de mens de noordelijke of zuidelijke route zou hebben gebruikt. De noordelijke route liep via Egypte en de Sinaï, de zuidelijke route via Ethiopië, Bab el Mandeb (de zeestraat tussen de Rode Zee en de Golf van Aden)en het Arabische schiereiland. Dit onderzoek zou nu aantonen dat de noordelijke route gebruikt is.

DNA-onderzoek

In het DNA-onderzoek van dr. Pagani en zijn team, werd het genoom (het geheel van alle genen van de chromosomen van een individu) van 225 mensen uit Egypte en Ethiopië in kaart gebracht. Dit genoom werd vergeleken met het genoom van mensen buiten Afrika. Hieruit konden de onderzoekers vaststellen wanneer de niet-Afrikanen zich afsplitsten van de Egyptenaren en Ethiopiërs. Bij de Egyptenaren was dit 55.000 jaar geleden, bij de Ethiopiërs 65.000 jaar geleden. Dit laat zien dat de mens later in Egypte was en waarschijnlijk via Egypte verder migreerde.

Nieuwe routes?

Hoewel Pagani en zijn team goed onderzoek hebben verricht, zijn er nog veel vragen. Wanneer en hoe de mens zich vanuit Afrika over de wereld verspreidde, is nog steeds een onderwerp van discussie. Volgens dr. Chris Tyler-Smith, een senior medewerker van het Wellcome Trust Sanger Institute, zijn er misschien andere migratieroutes geweest. Om dit te onderzoeken is het noodzakelijk DNA-onderzoek te doen bij mensen in Oceanië.

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen
Tijdvakken