Mens en klimaat verantwoordelijk voor verdwijnen megafauna
De mens was niet als enige verantwoordelijk voor het uitsterven van grote zoogdieren, concludeert een onderzoek van de Universiteit van Cambridge. Naast de opkomst van de mens, speelde klimaatverandering een grote rol. Het leidde ertoe dat in het Kwartair (700.000 jaar geleden tot nu) de megafauna grotendeels verdween.
Deze conclusie is het resultaat van onderzoek naar Antarctisch ijs van honderd duizenden jaren oud. De zoogdieren stierven deels uit door het jagen van mensen en de destructie van het leefgebied van de dieren. Dit was de gangbare theorie, maar de Cambridge wetenschappers beweren dat weersveranderingen ook een grote druk hebben gelegd op de dieren. “Ons onderzoek toont aan dat de twee factoren tezamen een desastreus effect hadden op de dieren”, meent professor Rhys Green, een van de onderzoekers van Cambridge.
Voordat de mens arriveerde zwierven er gigantische beesten rond op de aarde, zoals mammoeten, mastodonten, grote luiaards, moas (reusachtige vogels in Nieuw-Zeeland), wombats, wollige neushoorns en grote kangeroes. Kennelijk zijn deze dieren ten onder gegaan in de strijd tegen de mens en het klimaat. Volgens de onderzoekers leert de conclusie ons ook veel over de huidige problemen die zoogdieren hebben met klimaatverandering, zoals poolberen, olifanten en tijgers.
Bron: Popular Archaeology