Geen foto

Meer bekend over Yorkshire zilver- en goudschat

Dukaton uit Utrecht met een afbeelding van een ridder In juli 2011 vond de 53-jarige dr. Owen Johnson een keramiekpot nabij zijn huis in het Britse High Ackworth. Toen hij de pot oppakte, vielen er welgeteld 591 zilveren en gouden munten uit. Ook lag er een ring tussen de munten met de inscriptie: ‘When this you see, remember me’. Inmiddels is er meer bekend over de 17e-eeuwse vondsten.

De schat is vermoedelijk begraven door royalisten tijdens de Engelse Burgeroorlog. Royalisten werden toen door de troepen van Oliver Cromwell uit het gebied verjaagd. De munten waren indertijd gezamenlijk 85 pond en 12 shilling waard, genoeg om een soldaat in de burgeroorlog vijf jaar lang in dienst te houden. Vandaag de dag heeft de schat een waarde van ongeveer 200.000 pond.

“De vroegste munt is een gouden soeverein van Edward VI die in 1547 werd geslagenui,” aldus curator Dave Evans van het Pontefract museum. “Het zijn vooral Britse munten uit de tijd van Elizabeth I, James I en Charles I.” Ook zaten er een aantal dukatons tussen, zilvermunten die in 1618 ingevoerd werden in de Spaanse Nederlanden. Dukatons waren het equivalent van de gouden dukaten en waren 63 stuivers waard.

Hoewel er vaker muntschatten die stammen uit de Burgeroorlog worden gevonden, is de vondst door de waarde van de munten één van de grootste schatten in Yorkshire. De stad moet echter 54.500 pond betalen om de schat te behouden. Als de stad dat bedrag weet binnen te halen, kunnen de vondsten in het Pontefract museum worden tentoongesteld.

Inmiddels is er nog maar 5.500 pond nodig. Sympathisanten kunnen via deze website een donatie geven.

Bron: Past Horizons

Meer lezen
Tijdvakken