Geen foto

Maya muurschilderingen in Mexicaanse grotten ontdekt

In een cenote in Mexico zijn Maya voorwerpen en muurschilderingen gevonden. Een team archeologen verkende onlangs drie grotten in Mexico, waarvan één onderwater, en ontdekte talloze materialen van de Maya’s. Met name het gestileerde keramiek dat de archeologen vonden, is met een datering van 2.300 jaar een bijzondere vondst.

De onderzoeken werden uitgevoerd in twee grotten in de staat Campeche en in een cenote –een door water gevulde krater die ontstaan is door het instorten van grondgesteente – op het schiereiland Yucatán. Het is de eerste keer dat keramiek gevonden wordt in een cenote, wat de vondst des te belangrijker maakt.

Volgens Helena Barba Meinecke, toezichthouder van de onderwaterarcheologie op Yucatán, bevestigen de vondsten en andere archeologische elementen de theorie dat deze plaatsen indertijd gebruikt werden voor rituelen. Met name twee keramiekpotten duiden erop dat de voorwerpen van belang waren.

Eén van de potten is rond, heeft een gevlochten handvat en beeld een antropomorfisch gezicht af. De andere pot toont het gezicht van een Maya met een diadeem met rood en blauw pigment. “Tot nu toe zijn er nog nooit zulke stilistische keramiekvoorwerpen gevonden in locaties onderwater,” aldus Meinecke. Ze gaf tevens aan dat de voorwerpen zeer goed behouden zijn gebleven.

In de meer dan vijfhonderd meter diepe grotten in Campeche zijn bovendien ca. vijftig kamers gevonden met rituele offers. Ook hier is keramiek gevonden, ditmaal uit 600 tot 900 na Christus, en er zijn fragmenten van muurschilderingen ontdekt. Deze schilderingen zijn vermoedelijk ouder dan het keramiek, omdat ze versierd zijn met rode klei en groenten, insecten en antropomorfische gelaten afbeelden.

De archeologen doen inmiddels analyse naar de vondsten voor een exacte datering. Ze vermoeden dat de grotten door Maya’s zijn gebruikt voor initiatie- of zuiveringsceremonies.

Bron: Artdaily.org
Beeld: Joseph Barillari via Wikipedia

Meer lezen
Landen
Thema's