Marktplaats uit Griekse oudheid opgegraven op Sicilië
Archeologen hebben op het Italiaanse eiland Sicilië een groot gebied van een stad uit de oudheid opgegraven dat ingedeeld was met commerciële doeleinden. De archeologen concluderen dat de oude Grieken weldegelijk wijken indeelde tijdens het plannen en bouwen van een stad.
Professor Martin Bentz en zijn team van de universiteit van Bonn leidde de opgravingen. Ze vonden één van de grootste handelswijken in de Griekse koloniestad Selinunte, die stamt uit de 7e tot 3e eeuw voor Christus. De opgravingen werden in september 2010 en in de herfst van 2011 uitgevoerd.
Het doel van de opgravingen, die in samenwerking met de Italiaanse autoriteiten en het Duitse archeologische instituut werden gedaan, was om het dagelijkse leven in de historische steden te onderzoeken. Dit onderwerp zou tot nu toe weinig van weinig aandacht hebben genoten. Volgens een van de archeologen is het dan ook altijd een discussiepunt tussen experts geweest of de oude Grieken wel zulke commerciële wijken had.
Ovens en opslagplaatsen
“Een concentratie van bepaalde industrieën en werklieden in specifieke wijken wijst niet alleen op proactieve planning, het is ook gebaseerd op het idee van hoe een stad het beste georganiseerd kan worden. Van zowel een praktisch standpunt als van een sociaal en politiek standpunt, zoals wie waar mag leven en waarom,” aldus Gabriel Zuchtriegel van de Institut für Klassische Arhäologie der Universität Bonn.
Zo vonden de archeologen pottenbakkerijen aan de grenzen van de historische stad, in de schaduw van de stadsmuren. “De rook, stank en lawaai veroorzaakten zo minder last bij andere inwoners,” legt Zuchtriegel uit. “Bovendien konden de verschillende werklieden zo samen ovens en opslagruimtes gebruiken.” Het bewijs dat pottenbakkers hun werk deelden, concluderen de archeologen op de enorme ovens van zeven meter in diameter die ze op de site vonden.
De commerciële wijk in Selinunte besloeg een gebied van ruim 600 meter langs de stadsmuren en is daarmee de grootste handelswijk ooit gevonden. Onder de ovens vonden de archeologen zelfs overblijfselen van nog oudere werkplaatsen. Dit zou bewijzen dat de pottenbakkerijen al bestonden tijdens de eerste fases van het bouwen van de stad in de 6e eeuw voor Christus. De plaatsing van de werkplaatsen zou dan al tijdens de planning van de stad bepaald zijn.
Rijke historie
Hoewel de vondsten niet bijzonder te noemen zijn, valt er veel waardevolle informatie aan te ontlenen. Zo zouden mensen indertijd een nieuwe stad oprichten als er behoefte aan meer voedsel was. Waarom sommige mensen dan pottenbakkers werden en andere weer kozen om mee te doen aan Olympische spelen, valt volgens de archeologen uit deze opgravingen op te maken.
Bron: Science Daily