Leren ornamenten van oude Egyptische strijdwagen herontdekt
Uitstekend bewaarde leren ornamenten van een oude Egyptische strijdwagen zijn herontdekt in een opslagruimte van het Egyptisch museum in Caïro. Er is onder andere een intact harnas, handschoenen en een omhulsel van een boog gevonden. Volgens onderzoekers is de vondst uniek en helpt de vondst te reconstrueren hoe deze strijdwagens gemaakt en gebruikt werden.
De oude Egyptenaren gebruikten strijdwagens bij jagen, optochten en in oorlogen. De strijdwagens zijn vaak afgebeeld in Egyptische kunst en een aantal van deze houten constructies zijn bewaard gebleven. De leren ornamenten die bij de strijdwagens hoorden, zijn echter amper teruggevonden. Dit omdat leer snel ontbindt wanneer het wordt blootgesteld aan vocht. Hierdoor weten onderzoekers weinig over deze leren ornamenten.
In 2008 zag André Veldmeijer, onderzoeker van het Nederlands-Vlaams Instituut in Caïro, een foto van intacte leren ornamenten van deze oude strijdwagens op een foto uit 1950. Op de foto stond dat de ornamenten in het Egyptische museum in Caïro bewaard werden. Toen Veldmeijer navraag deed bij de curator van het museum waren de leren ornamenten echter nergens te bekennen. De curator, Ibrahim El Gawad, kwam de leren voorwerpen een aantal maanden later alsnog tegen. Ze lagen vergeten in een la in een opslagruimte van het museum.
‘Het is een prachtige vondst’, vindt Veldmeijer. ‘De ornamenten zijn 90 tot 95 procent compleet. Er is een leren omhulsel gevonden, die de houten strijdwagen bedekte. Daarnaast zijn er een leren harnas, handschoenen en een omhulsel voor pijl en boog gevonden. Slijtage van het gebruik en de stiksels zijn duidelijk te zien en zelfs het rood, groen en witte ontwerp, het enige bekende ontwerp uit die tijd, is nog steeds duidelijk herkenbaar na drieduizend jaar.’
De leren voorwerpen helpen om te begrijpen hoe de Egyptische strijdwagens werden gebruikt. Daarnaast werpt het een licht op de Egyptische manier van oorlogvoering. Een raadsel dat nog opgelost dient te worden, is waar de leren ornamenten vandaan komen. Uit het archief van het museum wordt duidelijk dat ze van een Griekse antiekhandelaar gekocht zijn in 1932. Waar deze handelaar de voorwerpen vandaan heeft, is echter nog niet duidelijk. De leren voorwerpen stammen waarschijnlijk uit de tijd van de farao Toetanchamon. De ornamenten worden onderzocht en daarna geconserveerd bewaard.
(Bron: www.nature.com)