Leerlooierij opgegraven in Enkhuizen
In het oude centrum van Enkhuizen is tijdens een opgraving een leerlooierij gevonden. In opdracht van Welwonen voert Archeologie West-Friesland de opgraving uit in verband met planning van nieuwbouwwoningen.
Runderen en eikenschors
De leerlooierij is gebouwd na 1590 en kwam voornamelijk aan het leer door de handel met Jutland en Holstein. In de Gouden Eeuw werden daarvandaan runderen geïmporteerd.
Van de werkplaats zijn hoornpitten van runderen, kuilen voor het looien van het leer en eikenschors voor het bewerken van leer terug gevonden.
Leerlooierij
De runderen werden verkocht aan West-Friese boeren die ze vetmesten en later zelf verkochten voor de slacht. De plaats van de slachterij is nog niet gevonden, maar deze zal vermoedelijk dicht bij de looierij hebben gelegen. De vondst van meer dan honderd runderhoorns en hoornpitten wijzen op de aanwezigheid van een leerlooierij. Zo ook het watersysteem en grote rechthoekige kuilen. De hoorns werden bij aankomst van de huiden verwijderd. De eikenschors werd gebruik om de huiden te looien.
Huizen en waterputten
De archeologen vonden ook houten funderingen, bakstenen muren en meer dan tien houten tonnen op het opgegraven terrein. Twee van de houten tonnen misten een bodem en waren in gebruik als waterput. Ook vonden ze aardewerk uit de 17e eeuw.
Bron: Archeologie West-Friesland
Afbeelding leerlooier aan het werk CC-SA-2.0, via Wikimedia Commons