Lang voorarmbot gevonden bij opgraving Okinawa
Archeologen hebben een merkwaardig lang voorarm bot gevonden tijdens een opgraving van de archeologische locatie Mabuni Hantabaru in Itoman op de Japanse prefectuur Okinawa. Het eeuwenoude bot zou van een man uit de Jomonperiode stammen die veel langer was dan de gemiddelde man uit die tijd.
De Jomonperiode staat ook wel bekend als de Japanse prehistorie, hoewel voor die periode nog het paleolithicum kwam. De Jomonperiode wordt geschat op 10.000 tot 300 voor Christus en wordt gekarakteriseerd door de aanwezigheid van aardewerk en koordtekeningen waar de periode zijn naam aan heeft te danken. Jomon-aardewerk staat ook wel bekend als één van de hoogtepunten van de pottenbakkerscultuur uit de steentijd.
Mannen uit die periode waren gemiddeld zo’n 1,58 meter lang, blijkt uit onderzoek naar botten uit die tijd. Het recentelijk gevonden voorarm bot, dat wordt gedateerd tot 3.000 tot 4.000 jaar oud, is echter 28 centimeter lang, waarop onderzoekers baseren dat de man pakweg 1,69 meter lang was.
“Dit is zelfs op een nationale schaal een ongewone lengte,” aldus Takayuki Matsushita, hoofd van de Doigahama Site Anthropological Museum in de Yamaguchi prefectuur. “Het kan zeker een verschil maken in het onderzoek naar de mensen uit de Jomonperiode.” Volgens hem was de vondst dan ook erg merkwaardig.
Tussen 2007 en 2010 zijn er opgravingen gedaan op de locatie, waarvan geloofd wordt dat het een begraafplaats was. Er zijn tot nu toe botten van 85 mensen gevonden. Het lange voorarm bot - waarschijnlijk de ellepijp - werd gevonden in een diepe onderlaag en was praktisch onbeschadigd. Ook is het bot dik, wat suggereert dat de persoon stevig gebouwd was.
Van alle gevonden menselijke resten in Kyushu en Okinawa is deze man de langste uit de Jomonperiode. Ook wordt een ander gevonden skelet geschat op ongeveer 1,64 meter lang. Matsushita zegt dat er echter niet genoeg bewijs is om te concluderen dat hun lengte genetisch overgedragen is.
“Het kan individuele variatie zijn geweest,” aldus Matsushita, “of de botten waren van iemand van buiten de groep. We willen kijken of er nog andere botten van lange mensen worden gevonden in de prefectuur.”
De Doigahama Site Anthropological Museum is van plan de vondsten tentoon te stellen op 3 september bij de 17e Doigahama Symposium in Shimonoseki op de Yamaguchi prefectuur.
Bron: Mainichi Daily News