Landbouw meteen een succes in prehistorisch Dalmatië
In de Kroatische kustprovincie Dalmatië hebben archeologen de resten ontdekt van meerdere prehistorische dorpen waar een vroege vorm van landbouw en veeteelt werd bedreven. De resten zijn bijna 8.000 jaar oud. De nieuwe levenswijze, die waarschijnlijk werd geïmporteerd door immigranten uit het Midden-Oosten, was meteen een succes. Dat blijkt uit de snelle verspreiding van de nederzettingen.
De bewoners van de prehistorische dorpen verbouwden dezelfde gewassen (onder meer linzen, tweekoren en haver) en hielden dezelfde dieren (schapen en geiten) als de huidige Dalmatische boeren. Bang voor de zee waren ze niet. Uit een chemische analyse van brokken obsidiaan die in twee van de nederzettingen gevonden zijn, blijkt dat ze zijn geïmporteerd uit Lipari, een eiland vlakbij Sicilië.
De vruchtbare halve maan
Waarschijnlijk ontstond landbouw tegelijkertijd in drie verschillende, ver uit elkaar gelegen gebieden: in wat men wel noemt 'de vruchtbare halve maan' in het Midden-Oosten, in Midden-Amerika en in Oost-Azië. De vroegste vondsten uit het Midden-Oosten dateren van ongeveer 10.500 jaar geleden. Van daaruit verspreidde de nieuwe levenswijze zich westwaarts, onder meer naar Griekenland, waar de eerste boerendorpen zo'n 9.000 jaar geleden ontstonden.
Overgang verliep soepel
In Duitsland zijn bij opgravingen sporen gevonden die lijken te wijzen op gewelddadige confrontaties tussen nomadische jagers en de nieuwkomers met hun sedentaire levenswijze. Dat het aantal nederzettingen in Kroatië zo snel kon uitbreiden, levert nieuw bewijs voor de hypothese dat de overgang in Zuid-Europa soepel verliep.
Bronnen: Science News, Wikipedia